A madártej tipikusan az a desszert, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha egy kis desszertre vágynánk az ebéd vagy a vacsi után. 

A madártej minden valószínűség szerint francia eredetű desszert, legalábbis így tartja a fáma. A desszert eredeti neve az ile flottante, azaz úszó szigetek szóból származik, ami igencsak találó elnevezés. A szó a 18. század közepétől sok európai nyelvben megjelent mint képzeletbeli, ételt jelölő kifejezés. 1834-től már a tejből és tojásból készített édes étel jelentésben is felbukkant. Emiatt feltételezhetjük, hogy a szó egy vándorkifejezés, amely egy nem létező ételre utalt (a madár teje). Mi azért nagyon is a magunkénak valljuk, hiszen lárifári a madár tej, akkor is magyar (legalább is az éttermek szívesen adják el magyar desszertként)!

Akárhogyan is legyen, a lényegen nem változat: szuperfinom és szupergyors desszert, amelyet már gyerekként is imádtunk. Nyugodtan cifrázhatjuk is, de szerintünk ez esetben nem kell túlgondolni, mi a hagyományos receptre esküszünk.

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 7 ek cukor
  • 1 liter tej (+ a főzéshez)
  • 2-3 csomag vaníliás cukor

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

A tojásfehérjéket egy evőkanál cukorral kemény habbá verünk, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk ki belőle, amit tejben megfőzünk, majd leszűrünk.

A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját 6 evőkanál cukorral és egy kevés tejjel összekeverjük, majd a vaníliás tejhez öntjük, végül lassú tűzön egészen addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Egy tálba öntjük a sodót, gusztán elhelyezzük rajta a galuskákat, majd lehűtjük. Ha szeretnénk csokireszeléket is hinthetünk rá.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: