Hírek

Egy színész a konyhában- az újházi tyúkhúsleves története

Újházi tyúkhúsleves. Ki ne ismerné az egyik alapvető levesünket? De vajon a történetét is ismerjük? És mégis mit keres egy színész a konyhában? És mi köze van mindennek Krúdy Gyulához? Elmeséljük!

A történetünk nem máshol, mint a városligeti Wampetics vendéglőjében kezdődik. Ezt az éttermet ma már máshogy ismerheti a nagyérdemű, ugyanis 1910-ben  a Gundel nevet kapta. Az impozáns vendéglő hamar otthont adott a kor művészeinek, és így Újházi Ede (színész, komikus) életében is jelentős szerepet töltött be.

Bár többféle legenda is szárnyra kapott a színész nevét magán viselő leves születéséről, az egyik legenda szerint egy 1932-ben íródott Krúdy Gyula novellában született meg az újházi tyúkhúsleves története. A novella a Magyar Hírlapban jelent meg, elbeszélve a leves megszületését. A történet szerint Újházi a Gundel elődjében tett látogatása során elbeszélte, hogy az érett tyúkhúsból, aprólékokból, tésztával és megfelelő zöldségekkel párolt leves kedvelője. A figyelmes szakács hallgatva  erre, másnap már így készítette el Újházi levesét, amely végül az étlapra is felkerült. Biztosak vagyunk benne, hogy ma is sokan örülnének egy ilyen szakácsnak.

Mi sajnos szakáccsal nem, de egy jó kis recepttel tudunk szolgálni!

Hozzávalók:

  • 1 db körülbelül 2 kg-os tyúk
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 20 szem egész bors
  • 15 dkg cérnametélt
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • csipetnyi sáfrány
  • csipetnyi őrölt gyömbér

Tegyük bele az egész csirkét egy fazékba, és háromnegyed részig engedjük fel vízzel. Forraljuk fel a vizet, hogy a hús puhulni kezdjen, de a habot folyamatosan szedjük le róla. Tisztítsuk meg a karalábét, a répát, a zellert és a karfiolt, majd vágjuk kis darabokra és tegyük a levesbe.A gomba héját szedjük le, vágjuk kockákra, majd a paradicsomot, a paprikáz, az egész hagymát, és a petrezselyemcsomót tegyük melléjük.

Hintsük meg a sáfránnyal, egy csipet gyömbérrel, majd egészen alacsony lángon egy-másfél órán át főzzük. Amikor a hús már kész van, vegyük ki a levesből, csontozzuk ki, a húsokat, vágjuk kisebb csíkokra, majd tegyük vissza a levesbe, de már ne főzzük tovább.

Vegyünk ki egy merőkanállal a léből, hígítsuk fel vízzel, majd ebben főzzük meg a cérnametéltet. Ha kész, szűrjük le, szedjük ki tányérokba, és öntsük nyakon isteni újházi tyúkhúslevesünkkel.

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

4 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago