A hagyományos töltött paprika az egyik legklasszabb magyar étel. Gyerekként legtöbbször csak a töltelékét ettük meg, mára viszont már a “héját” is imádjuk.
Bár vérbeli magyar ételnek gondoljuk, azt tudtátok, hogy valójában a törököknek köszönhetjük? Emellett a legtöbb balkáni országban megtalálható a rizzsel elkevert, darált húsos töltelék, természetesen nem ugyanabban az ízvilágban, ahogy mi megszokhattuk. Tőlünk északabbra viszont már nem igazán találkozhatunk ehhez hasonló étellel.
Általában nyári ételként tartják számon, pedig nem nevezhető éppen könnyed fogásnak. Az alapanyagokat viszont tény, ami tény, hogy könnyebb beszerezni a meleg évszakban.
Lássunk hát egy hagyományos töltött paprika receptet! Természetesen az igazi konyhafőnökök friss paradicsomból készítik a mártást, mi most inkább egy gyorsabb verziót mutatunk!
Hozzávalók
- 300 g sűrített paradicsom
- 100 g sertészsír
- 120 g finomliszt
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 db zellerlevél
- 8 dl csontlé (5 dl-re még szükség lehet)
Töltött paprika
- 1000 g darált sertéshús
- 20 közepes db tv paprika
- 50 g sertészsír
- 1 nagy db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 5 g fekete bors
- 3 db tojás
- 250 g rizs