Hírek

Esküdt ellenségünk: a moly

A moly hernyójának kamrai készletekben tett kártételeit minden háziasszony jól ismeri: összeragadt szemek, pókhálófonálhoz hasonló „fátylak”, dohos szag. Sokan rácsodálkoznak, hogy a ruhákat és az élelmiszereket nem ugyanaz a moly dézsmálja, de az végképp nem közismert, hogy 2.200 molylepkefaj létezik, és ebből 170 kártevő.

A gyapjút előszeretettel tönkretevő ruhamoly egy molylepkefaj, de ez egyben egy család neve is. Meglepő módon a molylepkék e családjába tartozik a raktári gabonamoly, melyet a legveszedelmesebb raktári kártevő molylepkék között tartanak számon, amely a gabonafélék minden faját és fajtáját károsítja, a szemes gabonát éppúgy, mint a lisztet. (De a száraztésztában, szárított növényeken, olajmagvakon is megtalálható, a szárított gombáról nem is beszélve.)

A kamrában leginkább a köznapi nyelven élelmiszermolynak nevezett aszalványmoly, készletmoly és lisztmoly fordul elő. A lisztmoly elsősorban a lisztet károsítja, de más élelmiszert sem vet meg, társai pedig kifejezetten mindenevők (erről a háziasszonyok hosszan tudnak mesélni): a „szokásos” gabonaféléken kívül az aszalt gyümölcsöt, mogyorót, fűszerféléket, csokoládét és más édességeket is „megtámadják”. Ráadásul egész éven át folyamatosan „újratermelik” magukat

A moly elleni harcban a védekezés elég reménytelennek tűnik annak fényében, hogy egyetlen nőstény aszalványmoly lepke naponta akár száz petét is rakhat, amelyek 4-5 nap múlva már enni kezdenek, és ártatlan báb állapotuk is csak egy hétig tart. (Aztán lepkék lesznek és petéket raknak…)

Ebből következik, hogy a legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés: a kamra szárazon tartása, szellőztetése, ecetes átmosása. A jól záródó dobozok meggátolják a moly bejutását – de ha már benne voltak a peték például a lisztben, elvesztettük a csatát. Sokan a babérlevélre esküsznek: tesznek belőle a molyfertőzés veszélyének kitett élelmiszerekbe, például a pirospaprikába. Ha viszont már szállnak a lepkék, a feromon tartalmú molycsapda kiakasztása lehet jó megoldás – reménykedve abban, hogy a molylepke kikelés utáni első útja oda vezet…

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago