Hírek

Esküdt ellenségünk: a moly

A moly hernyójának kamrai készletekben tett kártételeit minden háziasszony jól ismeri: összeragadt szemek, pókhálófonálhoz hasonló „fátylak”, dohos szag. Sokan rácsodálkoznak, hogy a ruhákat és az élelmiszereket nem ugyanaz a moly dézsmálja, de az végképp nem közismert, hogy 2.200 molylepkefaj létezik, és ebből 170 kártevő.

A gyapjút előszeretettel tönkretevő ruhamoly egy molylepkefaj, de ez egyben egy család neve is. Meglepő módon a molylepkék e családjába tartozik a raktári gabonamoly, melyet a legveszedelmesebb raktári kártevő molylepkék között tartanak számon, amely a gabonafélék minden faját és fajtáját károsítja, a szemes gabonát éppúgy, mint a lisztet. (De a száraztésztában, szárított növényeken, olajmagvakon is megtalálható, a szárított gombáról nem is beszélve.)

A kamrában leginkább a köznapi nyelven élelmiszermolynak nevezett aszalványmoly, készletmoly és lisztmoly fordul elő. A lisztmoly elsősorban a lisztet károsítja, de más élelmiszert sem vet meg, társai pedig kifejezetten mindenevők (erről a háziasszonyok hosszan tudnak mesélni): a „szokásos” gabonaféléken kívül az aszalt gyümölcsöt, mogyorót, fűszerféléket, csokoládét és más édességeket is „megtámadják”. Ráadásul egész éven át folyamatosan „újratermelik” magukat

A moly elleni harcban a védekezés elég reménytelennek tűnik annak fényében, hogy egyetlen nőstény aszalványmoly lepke naponta akár száz petét is rakhat, amelyek 4-5 nap múlva már enni kezdenek, és ártatlan báb állapotuk is csak egy hétig tart. (Aztán lepkék lesznek és petéket raknak…)

Ebből következik, hogy a legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés: a kamra szárazon tartása, szellőztetése, ecetes átmosása. A jól záródó dobozok meggátolják a moly bejutását – de ha már benne voltak a peték például a lisztben, elvesztettük a csatát. Sokan a babérlevélre esküsznek: tesznek belőle a molyfertőzés veszélyének kitett élelmiszerekbe, például a pirospaprikába. Ha viszont már szállnak a lepkék, a feromon tartalmú molycsapda kiakasztása lehet jó megoldás – reménykedve abban, hogy a molylepke kikelés utáni első útja oda vezet…

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago