Fish & chips otthon? Még szép!

Anglia egyik legkedveltebb street foodja, a fish & chips otthon is könnyen elkészíthető. Mutatjuk, hogyan!

Mint oly sok étel esetében, itt is rengeteg változat létezik, sőt komoly viták szólnak, hogy milyen is az igazán tökéletes bunda, vagy hogy milyen legyen a krumpli. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a fish & chips gyakorlatilag már kultikus étel, igazából nincs is benne mit nem szeretni. A titka a friss összetevőkben rejlik: a jó minőségű tengeri hal (édesvízi hal is alkalmas erre), a ropogós sörtészta, na és a krumpli!

Az első fish & chips üzletek az 1860-as években nyíltak Londonban, majd a 19. század végétől gyakrolatilag egyenesen ívelt felfelé az efféle üzletek sikere. Halak nagy- és kiskereskedelmével is foglalkozó Samuel Isaacs is beszállt a businessbe, innentől kezdve pedig nem volt megállás. Az Egyesült Királyságban ma megközelítőleg 10500 fish & chips üzlet közül lehet válogatni. Nem semmi, ugye?

Nem kell hozzá túl nagy ördöngösség, hogy itthon is elkészíthessük, mutatunk hozzá egy receptet!

A fish chips igazi street food étel már itthon is akadnak rá próbálkozások

Hozzávalók

  • 4 szelet halfilé
  • 4 nagy burgonya
  • olaj a sütéshez
  • citromszeletek a díszítéshez-tálaláshoz
  • A hal bundázásához:
  • 10 dkg liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál
  • kevés víz vagy sör

Először a hal bundázáshoz készülünk elő. Egy arra alkalmas edényben összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Lassan hozzáadjuk a vizet és a sört, és addig kevergetjük, míg folyékony massza nem lesz belőle. Ezt követően harminc pedig állni hagyjuk.

A burgonyákat hasábokra vágjuk, konyharuhával szárazra törölgetjük őket.

Az olajat mély serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, kis adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, s lehetőleg drótkosárba tesszük, sütőben, melegen tartjuk.

A haldarabokat megforgatjuk a bundában, és a forró olajban kb. 4-5 percig sütjük, míg egyik oldaluk aranysárgára pirul, azután megfordítjuk, s a másik oldalán ugyanannyi ideig sütjük.

A sült krumplival, citromkarikákkal és tartár mártással tálalva igazán fenséges ebéd vagy vacsora.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago