Hírek

Engedélyezték a laborban előállított csirkehús árusítását

A GOOD Meat márkanév alatt futó labor-csirke egyelőre még csak a szingapúri éttermekben lesz kapható, később azonban a boltokba is eljuthat. 

Világszerte állnak elő újabbnál újabb műhús-variációkkal, így már szemünk sem rebbent meg azon, hogy néhány héttel ezelőtt Londonban vegán hentesüzlet nyitotta meg kapuit. Ám míg a húspótlékoknak többnyire valamilyen növényi összetevő adja az alapját, addig a szingapúri labor-csirke valóban hús, azzal az óriási különbséggel, hogy az előállításában nem halnak meg állatok.

A Szingapúri Élelmiszerügynökség jóváhagyta az Eat Just nevű cég laborban növesztett csirkehúsának forgalmazását, mely egy nagyon különleges eljárás során készül. A hústenyésztés lényege, hogy valódi és élő állatokból vesznek ki sejteket, melyeket egy bioreaktorba helyezve fehérjékkel, aminosavakkal, ásványi anyagokkal, cukrokkal és más anyagok keverékével táplálnak, míg a megfelelő méretet és állagot el nem érik.

Fotó: BBC

Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, a laborban készült csirkehúsért felelős cég szerint semmilyen antibiotikumok nem használnak fel az előállításhoz, ebből kifolyólag pedig sokkal egészségesebbek és jóval egyenletesebb minőségűek, mint a mindenféle antibiotikumokkal megnövelt nagyipari állattartásból származó húsok. A cégtől egyébként sem idegen az újítás, a GOOD Meat mellett korábban már növényi tojást is alkottak.

Ami pedig a műhús-piacot illeti, érzékelhetően növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, ami a jövőben minden bizonnyal csak még jobban emelkedni fog, többek között azért is, mert a húspótlók az állattartás ökológiai lábnyomának töredékéért állíthatók elő.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago