Hírek

Engedélyezték a laborban előállított csirkehús árusítását

A GOOD Meat márkanév alatt futó labor-csirke egyelőre még csak a szingapúri éttermekben lesz kapható, később azonban a boltokba is eljuthat. 

Világszerte állnak elő újabbnál újabb műhús-variációkkal, így már szemünk sem rebbent meg azon, hogy néhány héttel ezelőtt Londonban vegán hentesüzlet nyitotta meg kapuit. Ám míg a húspótlékoknak többnyire valamilyen növényi összetevő adja az alapját, addig a szingapúri labor-csirke valóban hús, azzal az óriási különbséggel, hogy az előállításában nem halnak meg állatok.

A Szingapúri Élelmiszerügynökség jóváhagyta az Eat Just nevű cég laborban növesztett csirkehúsának forgalmazását, mely egy nagyon különleges eljárás során készül. A hústenyésztés lényege, hogy valódi és élő állatokból vesznek ki sejteket, melyeket egy bioreaktorba helyezve fehérjékkel, aminosavakkal, ásványi anyagokkal, cukrokkal és más anyagok keverékével táplálnak, míg a megfelelő méretet és állagot el nem érik.

Fotó: BBC

Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, a laborban készült csirkehúsért felelős cég szerint semmilyen antibiotikumok nem használnak fel az előállításhoz, ebből kifolyólag pedig sokkal egészségesebbek és jóval egyenletesebb minőségűek, mint a mindenféle antibiotikumokkal megnövelt nagyipari állattartásból származó húsok. A cégtől egyébként sem idegen az újítás, a GOOD Meat mellett korábban már növényi tojást is alkottak.

Ami pedig a műhús-piacot illeti, érzékelhetően növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, ami a jövőben minden bizonnyal csak még jobban emelkedni fog, többek között azért is, mert a húspótlók az állattartás ökológiai lábnyomának töredékéért állíthatók elő.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago