Fotó: TechCrunch
A GOOD Meat márkanév alatt futó labor-csirke egyelőre még csak a szingapúri éttermekben lesz kapható, később azonban a boltokba is eljuthat.
Világszerte állnak elő újabbnál újabb műhús-variációkkal, így már szemünk sem rebbent meg azon, hogy néhány héttel ezelőtt Londonban vegán hentesüzlet nyitotta meg kapuit. Ám míg a húspótlékoknak többnyire valamilyen növényi összetevő adja az alapját, addig a szingapúri labor-csirke valóban hús, azzal az óriási különbséggel, hogy az előállításában nem halnak meg állatok.
A Szingapúri Élelmiszerügynökség jóváhagyta az Eat Just nevű cég laborban növesztett csirkehúsának forgalmazását, mely egy nagyon különleges eljárás során készül. A hústenyésztés lényege, hogy valódi és élő állatokból vesznek ki sejteket, melyeket egy bioreaktorba helyezve fehérjékkel, aminosavakkal, ásványi anyagokkal, cukrokkal és más anyagok keverékével táplálnak, míg a megfelelő méretet és állagot el nem érik.
Bár ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, a laborban készült csirkehúsért felelős cég szerint semmilyen antibiotikumok nem használnak fel az előállításhoz, ebből kifolyólag pedig sokkal egészségesebbek és jóval egyenletesebb minőségűek, mint a mindenféle antibiotikumokkal megnövelt nagyipari állattartásból származó húsok. A cégtől egyébként sem idegen az újítás, a GOOD Meat mellett korábban már növényi tojást is alkottak.
Ami pedig a műhús-piacot illeti, érzékelhetően növekvő tendenciát mutat az elmúlt időszakban, ami a jövőben minden bizonnyal csak még jobban emelkedni fog, többek között azért is, mert a húspótlók az állattartás ökológiai lábnyomának töredékéért állíthatók elő.
[sc name=”facebook” ]
Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…
Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…
Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…
A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…