A barack süti többnyire a lakodalmakból lehet ismerős, és egyszerűbb elkészíteni, mint első látásra tűnik.
Ha eddig mindig csak a lakodalmakban vagy nagyobb vendégségekben volt lehetőségünk élvezni a barack süti ízét, és már rég letettünk az elkészítéséről, ki kell “ábrándítsunk”: bár nyilván vannak nála egyszerűbb sütemények, a lakodalmak sztárja nem is olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.
Arra kell leginkább figyelni, hogy formázáskor ne törjön darabokra, és a töltelék se legyen száraz. Érdemes egy-két nappal korábban elkészíteni, mert állás közben sokat puhul süti!
Hozzávalók
- 20 dkg zsír
- 30 dkg porcukor
- 2d b tojássárgája
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipsó
- 2dl tej
- 70 dkg liszt
- A kisült tészta kikapart belseje
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 dkg porcukor
- 1tasak vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- 3ek baracklekvár
- ísz rumaroma
- 2dl tej
- 1k üvvérnarancsaroma
- 1db tojásfehérje
- kristálycukor
A tészta hozzávalóit a tej és a liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet is. Sima tésztává gyúrjuk. A tésztát 1 órát pihentetjük a hűtőben.
A pihentetett tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen kikaparjuk a sütik belsejét.
A töltelékhez a kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt és a rumaromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket 30 percre a hűtőbe tesszük.
A félgömböket megtöltjük a kihűlt töltelékkel: ügyeljünk arra, hogy ne töltsük őket púposra, akkor jó, ha éppen csak tele vannak. Egy kevés töltelékkel kettesével összeragasztjuk a félgömböket.
A vérnarancsaromát egy tálba öntjük, és foltokban megkenjük vele a barack felületét. A felvert tojásfehérjével lekenjük, és azonnal kristálycukorba forgatjuk a sütiket.
[sc name=”facebook” ]