Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk néhány híres, magyarok nevét magán viselő ételt, úgy mint a Eszterházy rostélyost vagy a Székely káposztát. Akad még azonban bőven az említettekhez hasonló, következzen hát cikkünk második felvonása, amelyben az édességek kapják a főszerepet!
Az egyik legismertebb magyar torta, a magyar gasztronómia egyik kincse. Születése az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető. Nevét nem a készítőjéről, hanem arról az Eszterházy grófról kaphatta, aki odavolt ezért a süteményért. Egyes források szerint ez vagy Eszterházy Pál Antal vagy Miklós József lehetett. Egy biztos, mégpedig, hogy az Eszterházy család kedvelt tortája volt. Sok recept ismert, de az mindegyikben közös, hogy a torta tésztáját liszt nélkül készítik!
Bizony, bizony a dobos torta is egy híres magyar személyről kapta a nevét, mégpedig Dobos C. Józsefről, a híres pesti cukrászmesterről. Remekműve 1884-ben készült el, célja pedig az volt, hogy a kor nem éppen kielégítő hűtési technikái ellenére is sokáig élvezhető tortát kreáljon. Első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a dobos tortát. Nagy sikerének titka elsősorban eleganciája (addig a felciocomázott, nagy habos-babos torták voltak divatban), valamint a vajkrém volt (akkoriban inkább tejszínnel és főzött krémmel készültek a torták).
A jellegzetes és mindenki által ismert süti a híres pesti cukrászról Gerbeaud Emilről kapta a nevét. A cukrászból tehát sütemény lett, amit manapság inkább csak zserbóként írjuk le. Egyes források úgy vélik, azon sütemények egyike a zserbó, amely segített megalapozni a Gerbeaud nevezetű cukrászda népszerűségét. Akadnak azonban olyanok is, amelyek szerint a sütemény csupán a 20. század közepén látott napvilágot, mégpedig az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából. Akárhogy is történt, mi azért nem bánjuk, hogy a zserbóval gazdagodhatott a magyar konyha!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…