Hírek

Híres magyarok nevét viselő ételek – második felvonás

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk néhány híres, magyarok nevét magán viselő ételt, úgy mint a Eszterházy rostélyost vagy a Székely káposztát. Akad még azonban bőven az említettekhez hasonló, következzen hát cikkünk második felvonása, amelyben az édességek kapják a főszerepet!

Eszterházy torta

Az egyik legismertebb magyar torta, a magyar gasztronómia egyik kincse. Születése az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető. Nevét nem a készítőjéről, hanem arról az Eszterházy grófról kaphatta, aki odavolt ezért a süteményért. Egyes források szerint ez vagy Eszterházy Pál Antal vagy Miklós József lehetett. Egy biztos, mégpedig, hogy az Eszterházy család kedvelt tortája volt. Sok recept ismert, de az mindegyikben közös, hogy a torta tésztáját liszt nélkül készítik!

Dobos torta

Bizony, bizony a dobos torta is egy híres magyar személyről kapta a nevét, mégpedig Dobos C. Józsefről, a híres pesti cukrászmesterről. Remekműve 1884-ben készült el, célja pedig az volt, hogy a kor nem éppen kielégítő hűtési technikái ellenére is sokáig élvezhető tortát kreáljon. Első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a dobos tortát. Nagy sikerének titka elsősorban eleganciája (addig a felciocomázott, nagy habos-babos torták voltak divatban), valamint a vajkrém volt (akkoriban inkább tejszínnel és főzött krémmel készültek a torták).

Gerbeaud szelet

A jellegzetes és mindenki által ismert süti a híres pesti cukrászról Gerbeaud Emilről kapta a nevét. A cukrászból tehát sütemény lett, amit manapság inkább csak zserbóként írjuk le. Egyes források úgy vélik, azon sütemények egyike a zserbó, amely segített megalapozni a Gerbeaud nevezetű cukrászda népszerűségét. Akadnak azonban olyanok is, amelyek szerint a sütemény csupán a 20. század közepén látott napvilágot, mégpedig az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából. Akárhogy is történt, mi azért nem bánjuk, hogy a zserbóval gazdagodhatott a magyar konyha!

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago