Hírek

Híres magyarok nevét viselő ételek – második felvonás

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk néhány híres, magyarok nevét magán viselő ételt, úgy mint a Eszterházy rostélyost vagy a Székely káposztát. Akad még azonban bőven az említettekhez hasonló, következzen hát cikkünk második felvonása, amelyben az édességek kapják a főszerepet!

Eszterházy torta

Az egyik legismertebb magyar torta, a magyar gasztronómia egyik kincse. Születése az Osztrák-Magyar Monarchia idejére tehető. Nevét nem a készítőjéről, hanem arról az Eszterházy grófról kaphatta, aki odavolt ezért a süteményért. Egyes források szerint ez vagy Eszterházy Pál Antal vagy Miklós József lehetett. Egy biztos, mégpedig, hogy az Eszterházy család kedvelt tortája volt. Sok recept ismert, de az mindegyikben közös, hogy a torta tésztáját liszt nélkül készítik!

Dobos torta

Bizony, bizony a dobos torta is egy híres magyar személyről kapta a nevét, mégpedig Dobos C. Józsefről, a híres pesti cukrászmesterről. Remekműve 1884-ben készült el, célja pedig az volt, hogy a kor nem éppen kielégítő hűtési technikái ellenére is sokáig élvezhető tortát kreáljon. Első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a dobos tortát. Nagy sikerének titka elsősorban eleganciája (addig a felciocomázott, nagy habos-babos torták voltak divatban), valamint a vajkrém volt (akkoriban inkább tejszínnel és főzött krémmel készültek a torták).

Gerbeaud szelet

A jellegzetes és mindenki által ismert süti a híres pesti cukrászról Gerbeaud Emilről kapta a nevét. A cukrászból tehát sütemény lett, amit manapság inkább csak zserbóként írjuk le. Egyes források úgy vélik, azon sütemények egyike a zserbó, amely segített megalapozni a Gerbeaud nevezetű cukrászda népszerűségét. Akadnak azonban olyanok is, amelyek szerint a sütemény csupán a 20. század közepén látott napvilágot, mégpedig az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából. Akárhogy is történt, mi azért nem bánjuk, hogy a zserbóval gazdagodhatott a magyar konyha!

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago