Vajon eszünkbe jut-e kellemes nyári estén a vendéglő teraszán hűs italunkat szürcsölve, hogy nagyszüleinknek is járt-e hűs ital (igen), s honnan juttattak hozzá a hideghez?
A hideg forrása a jég volt, a jég helye pedig a vendéglőkben (is) a jégverem. A jégverem lehetett pince (praktikusan az épület alatt), vagy földbe ásott, szalmával bélelt és fedett gödör. A kocsmák, vendéglők, hentesboltok végezhettek saját „jéggazdálkodást”, vagy vehettek jeget a jegestől. A jég forrása a befagyott tó, vagy folyó jégpáncélja volt, de Solymáron és Pilisvörösváron a felduzzasztott folyó vizét az alaposan lekaszált mezőre vezették, s ha ez a gátakkal, zsilipekkel elzárt víz a téli hidegben megfagyott, kezdődhetett a jégvágás. A jégveremben a nyári melegben sem olvadt el a jég, kitartott következő télig. A hűteni való a faluban „házhoz jött” (a falubeliek a jegeshez hordták az ételeket), városban a jeges ment házhoz, s zárt fa lovaskocsiján ülve kiabálta: „Jeget! Jeget!” A háziasszonyok pedig vödörben, lavórban vitték a jégtömböt, hogy a korabeli, inkább szekrényre, mint egy mai fridzsiderre emlékeztető hűtőbe – vagyis a hűtőszekrénybe tegyék.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…