Hírek

Így ettek a nemzet nagyjai 1. rész: Petőfi reggelire is gulyást fogyasztott, Kosztolányi pedig vega volt

A magyar történelem nagyjai, írói és költői nem csak az életet habzsolták, de a finom ételeket is.

Magyarország híres személyiségeinek életével ildomos tisztában lennünk, ám kedvenc fogásaikról nagyon kevesen tudnak bármit is. Jöjjön most 4 óra író és költő, akik nem csak a művészetet, de a hasukat is szerették!

Petőfi Sándor

A nemzet poétája nem csupán verseiben szerette az egyszerűséget, de az asztalára került fogásokban is. Bár túl sokat sajnos nem tudni az étkezési szokásairól, a kortársak elbeszélései alapján annyi bizonyos, hogy szerette a paprikás csirkét, a rostélyos, a túrós csuszát és a töltött tojást, egyszóval a hagyományos magyaros ételeket. Sőt, olyan pletyka is szárnyra kért, miszerint reggelire is sokszor gulyást fogyasztott.

Forrás: Receptműhely

Ady Endre

A bohém életviteléről elhíresült költő fittyet hányt az illemre: a New York kávéház elegáns menüjét figyelmen kívül hagyva előszeretettel rendelt a nyugatosok asztalához lencsefőzeléket pörköltszafttal. Ady Petőfihez hasonlóan imádta a magyar konyhát, ám a francia csigalevest sem vetette meg, sőt az sem volt ellenére, ha neki kellett megfőzni az ételt: előszeretettel készített például palacsintát és erdélyi kukoricakását, azaz puliszkát.

Forrás: Ancsi a konyhában

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső évekig vegetáriánus volt felesége hatására, aki betegsége következtében választotta ezt az életmódot. Sokszor ettek pirított rizst olajban perzsa módra, ha pedig az író ha kedvenc eledelét kérdezték, akkor gyakorta válaszolta azt, hogy számára a legnagyszerűbb lakoma egy falat kenyér. Később visszatért a húsos étkezéshez, innentől kezdve a borjúpörkölt volt az egyik nagy kedvence.

Forrás: Szegedi Fűszeres

Krúdy Gyula

Végül, de nem utolsósorban, kivel is fejezhetnénk be a sort, mint egy igazi ínyenc magyar íróval Krúdy Gyulával. A művész nem csak a nők és az alkohol, de a finom falatok szerelmese is volt, műveiben előszeretettel írt érzékletes módon az ételekről. Kedvenc fogásai közé tartozott a rácponty, a marha- és a körömpörkölt, na meg a Tafelspitz, magyarosan „tányérhús”, ami nem más, mint a főtt marhaszelet. Törzshelye Tabánban, Budapest egyik városrészében lévő kocsma volt, ahol kizárólag pörköltet evett fehér kenyérbéllel, amit mindig vörösborral öblített le.

Forrás: Wikipedia

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

5 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hónap ago