A croissant és a muffin szerelemgyereke a cruffin, amely isteni reggelire vagy uzsonnára, és azzal töltjük, amivel csak szeretnénk. Mi most vaníliakrémmel készítettük el. Ti kóstoltátok már?
Tésztájában a vajas croissantra hajazó, külsőre pedig a muffinra emlékeztető sütemény sokféleképpen variálható édesség, ám időigényes az elkészítése. Ha tehát cruffin elkészítésébe vágjuk a fejszénket, érdemes rá valóban időt szánni, hogy a várt végeredményt kapjuk.
A tészta összeállításával nincsen különösebb gond, a pihentetési idő viszont hosszadalmas, ez teszi macerássá a sütemény elkészítését. Mivel élesztővel készítjük, fontos, hogy kivárjuk a pihentetési időt.
Melegen fogyasztva a legfinomabb, de másnap egy meleg kakaó mellé is isteni a vaníliakrémes cruffin.
40 dkg liszt + 2 dkg a dagasztáshoz
8 dkg cukor (vaníliás)
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
1 lime v. citrom reszelt héja
2,2 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek cukor
10 dkg lágy vaj a kenegetéshez
porcukor a szóráshoz
A tejet langyosítsd meg, cukrozd és morzsold bele az élesztőt. Takard le és langyos helyen hagyd felfutni. Közben olvaszd meg a vajat.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, sót, reszelt lime- vagy citromhéjat és az élesztős tejet.
A tésztát dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és dagaszd rugalmas, selymes tésztává. (Elég lágy a tészta, folyamatos lisztezést igényel, de azért ne essünk túlzásba.)
A kidagasztott tésztát tedd vissza a tálba, takard le fóliával, majd hagyd a duplájára nőni. (80 percig kelesztettem, a kelesztési idő a hőmérséklettől függ.)
Az elkészült tésztát lazán dolgozd át, és oszd hat egyenlő részre. Formázd a tésztákat tojás alakú bucikká.
A munkapultot enyhén lisztezd, a bucikat egyenként nyújtsd hajszálvékony csíkokká (1-2 mm). Tésztanyújtó géppel egyszerűsíthető a folyamat.
A tésztacsíkokat kend meg a puha vajjal, majd szorosan tekerd fel.
A feltekert tekercseket hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd a belső felét kifelé fordítva tekerd csigába és helyezd a kivajazott muffin formákba.
Hagyd a tepsiben fél órát kelni, majd 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kezd sütni. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 160 fokra és süsd aranybarnára.
Az elkészült sütiket tedd rácsra kihűlni.
Ha krémmel töltenéd: a kihűlt sütik közepére fúrj egy nagy lyukat, és ebbe töltsd a krémet. Főzött vaníliakrémmel különösen finom, mi is ezzel készítettük!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…