Így készül a sütiőrültek álma: a cruffin

A croissant és a muffin szerelemgyereke a cruffin, amely isteni reggelire vagy uzsonnára, és azzal töltjük, amivel csak szeretnénk. Mi most vaníliakrémmel készítettük el. Ti kóstoltátok már?

Tésztájában a vajas croissantra hajazó, külsőre pedig a muffinra emlékeztető sütemény sokféleképpen variálható édesség, ám időigényes az elkészítése. Ha tehát cruffin elkészítésébe vágjuk a fejszénket, érdemes rá valóban időt szánni, hogy a várt végeredményt kapjuk.

A tészta összeállításával nincsen különösebb gond, a pihentetési idő viszont hosszadalmas, ez teszi macerássá a sütemény elkészítését. Mivel élesztővel készítjük, fontos, hogy kivárjuk a pihentetési időt.

Melegen fogyasztva a legfinomabb, de másnap egy meleg kakaó mellé is isteni a vaníliakrémes cruffin.

Hozzávalók

40 dkg liszt + 2 dkg a dagasztáshoz

8 dkg cukor (vaníliás)

1 csipet só

10 dkg olvasztott vaj

1 lime v. citrom reszelt héja

2,2 dkg élesztő

2 dl tej

1 ek cukor

10 dkg lágy vaj a kenegetéshez

porcukor a szóráshoz

 

A tejet langyosítsd meg, cukrozd és morzsold bele az élesztőt. Takard le és langyos helyen hagyd felfutni. Közben olvaszd meg a vajat.

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, sót, reszelt lime- vagy citromhéjat és az élesztős tejet.

A tésztát dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és dagaszd rugalmas, selymes tésztává. (Elég lágy a tészta, folyamatos lisztezést igényel, de azért ne essünk túlzásba.)

A kidagasztott tésztát tedd vissza a tálba, takard le fóliával, majd hagyd a duplájára nőni. (80 percig kelesztettem, a kelesztési idő a hőmérséklettől függ.)

Az elkészült tésztát lazán dolgozd át, és oszd hat egyenlő részre. Formázd a tésztákat tojás alakú bucikká.

A munkapultot enyhén lisztezd, a bucikat egyenként nyújtsd hajszálvékony csíkokká (1-2 mm). Tésztanyújtó géppel egyszerűsíthető a folyamat.

A tésztacsíkokat kend meg a puha vajjal, majd szorosan tekerd fel.

A feltekert tekercseket hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd a belső felét kifelé fordítva tekerd csigába és helyezd a kivajazott muffin formákba.

Hagyd a tepsiben fél órát kelni, majd 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kezd sütni. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 160 fokra és süsd aranybarnára.

Az elkészült sütiket tedd rácsra kihűlni.

Ha krémmel töltenéd: a kihűlt sütik közepére fúrj egy nagy lyukat, és ebbe töltsd a krémet. Főzött vaníliakrémmel különösen finom, mi is ezzel készítettük!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago