Categories: HírekReceptek

Klasszikus somlói galuska recept

A somlói galuska Magyarország egyik ikonikus desszertje. Kikutattuk az eredeti receptet, amely bár egészen hosszadalmas, ahhoz kétség sem fér, hogy megéri a rá szánt időt. Az eredeti somlói galuska receptje jön most!

Elkészítéséhez némi gyakorlatra, de legfőképpen időre van szükség. Már csak azért is érdemes belefogni, mert az éttermek nagy részében csak az egyszerűsített verziót kóstolhatjuk meg, amelynek íze meg sem közelíti az eredetit.

Hozzávalók

A natúr piskótához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz

A kakaós piskótához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál kakaópor

A diós piskótához

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál darált dió

A vanília mártáshoz

  • 1 liter tej
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • vaníliarúd vagy vaníliás cukor

A sziruphoz

  • 3 dl víz
  • cukor
  • rum
  • reszelt narancs-és citromhéj

A csokoládéöntethez

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kakaópor
  • cukor
  • rum

Plusz

  • mazsola
  • darált dió
  • tejszínhab

Elsőként háromféle piskótára lesz szükségünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákhoz hozzátesszük a maradék három evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, egy kevés habot és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük, aztán beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét elsimítjuk, majd szépen megsütjük. Ugyanígy készítjük el a többi piskótát is.

A vanílimártáshoz habüstben simára kell keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel.  A maradék tejet felforraljuk és hozzákeverjük a többi anyaghoz. Gőzfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.

A mazsolát egy kevés vízbe áztatjuk, és néhány percre betesszük a mikróba, hogy megduzzadjanak.

A mazsolát kevés vízbe áztatjuk és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak.

A csokolédáöntet következik most: a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, a cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, csak bevonóképes. Ezt is lehűtjük.

A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal. A diósat bekenjük a vaniliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót. Utána rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással és szórunk rá mazsolát és diót. Végül jöhet a natúr piskóta is, azt is  megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral, majd betesszük a hűtőbe.

Tálaláskor kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk a tetejére.

Ez a somlói galuska recept egyszerűen fenomenális, akárkiknek is készítjük, nem sokáig maradnak majd meg!

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago