Emlékeztek még gyerekkorunk egyik kedvecére, a kócos pogácsára? Igazi retro vendégváró, amelyet régen előszeretettel tettek az asztalokra. Manapság mintha már kiment volna a divatból, ami igazán kár, hiszen nagyon finom nasi. 

Minden jelesebb ünnepkor vagy családi összejövetelkor asztalra került a kócos pogácsa, amelyet mi gyerekként és felnőttként egyaránt szerettünk.

Szerintünk ma is létjogosultsága van a kócos pogácsának: önmagában is finom a pogácsa, ám a sajtkrém és a sajt az igazi hab a tortán.

Egyesek a tetejét kenik meg az extra alapanyagokkal, mások inkább kettévágják, és megtöltik. Mi az utóbbi változatát készítettük el.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 mk só
  • 2 dl tejföl
  • A tetejére:
  • 3 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • reszelt sajt
  • A sajtkrémhez:
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 1 mk liszt
  • 1 késhegynyi pirospaprika (édes)
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg reszelt sajt

 

A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és jól kidolgozva másnapig állni hagyjuk. Vékonyra (kb. 3-4 mm) kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felvert tejfölös tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben aranyszínűre megsütjük.

Elkészítjük a sajtkrémet: a tejfölt, a tojássárgáját, a kávéskanál lisztet, az édes paprikát és a sót összekeverjük, majd gőz fölött sűrűre főzzük.

Belekeverünk 6 dkg reszelt sajtot, majd kihűtjük. 10 dkg puhított vajat kikeverünk, és kanalanként a sajtkrémhez keverjük.

A kihűlt tészta felét megkenjük úgy, hogy a szélei is krémesek legyenek, ráillesztjük a másik felét, és 10 dkg reszelt sajtban megforgatjuk.

Borítókép forrása: Naeztsusdki

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: