Emlékeztek még gyerekkorunk egyik kedvecére, a kócos pogácsára? Igazi retro vendégváró, amelyet régen előszeretettel tettek az asztalokra. Manapság mintha már kiment volna a divatból, ami igazán kár, hiszen nagyon finom nasi.
Minden jelesebb ünnepkor vagy családi összejövetelkor asztalra került a kócos pogácsa, amelyet mi gyerekként és felnőttként egyaránt szerettünk.
Szerintünk ma is létjogosultsága van a kócos pogácsának: önmagában is finom a pogácsa, ám a sajtkrém és a sajt az igazi hab a tortán.
Egyesek a tetejét kenik meg az extra alapanyagokkal, mások inkább kettévágják, és megtöltik. Mi az utóbbi változatát készítettük el.
A lisztet a margarinnal és a sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és jól kidolgozva másnapig állni hagyjuk. Vékonyra (kb. 3-4 mm) kisodorjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felvert tejfölös tojássárgájával megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, forró sütőben aranyszínűre megsütjük.
Elkészítjük a sajtkrémet: a tejfölt, a tojássárgáját, a kávéskanál lisztet, az édes paprikát és a sót összekeverjük, majd gőz fölött sűrűre főzzük.
Belekeverünk 6 dkg reszelt sajtot, majd kihűtjük. 10 dkg puhított vajat kikeverünk, és kanalanként a sajtkrémhez keverjük.
A kihűlt tészta felét megkenjük úgy, hogy a szélei is krémesek legyenek, ráillesztjük a másik felét, és 10 dkg reszelt sajtban megforgatjuk.
Borítókép forrása: Naeztsusdki
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…