Legalább egyszer kipróbálós recept következik most. A kvasienka vagy, ahogy talán még többen ismerik, a gőzön főtt gombóc nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogy talán elsőre tűnik. Aki pedig készített már fánkot, annak a kvasienka már meg sem fog kottyanni!
Az idősek gyakran nevezik “párán főtt” gombócnak is: tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amelyet forró pára fölött “főznek meg”.
Megmutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben!
Kelt tésztához:
A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.
Egészen addig gyúrjuk, ameddig egy fánktésztához hasonló tésztát nem kapunk. Ha túlságosan keményre sikerülne, akkor lágyíthatjuk egy kis langyos tejjel.
A tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, kb. a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzetre vágjuk. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral. gyümölccsel, csokoládéval vagy marcipánnal is. A tészta sarkait összecsípve gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék útját jól lezárjuk, nehogy kijöjjön.
Gőz felett 15-20 perc alatt megfőzzük, majd még melegében olvasztott vajjal megkenegetjük.
Végezetül bőségesen meghintjük a cukrozott mákkal, vagy dióval. Egyszerűen mennyei!
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…