Legalább egyszer kipróbálós recept következik most. A kvasienka vagy, ahogy talán még többen ismerik, a gőzön főtt gombóc nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogy talán elsőre tűnik. Aki pedig készített már fánkot, annak a kvasienka már meg sem fog kottyanni!
Az idősek gyakran nevezik “párán főtt” gombócnak is: tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amelyet forró pára fölött “főznek meg”.
Megmutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben!
Kelt tésztához:
A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.
Egészen addig gyúrjuk, ameddig egy fánktésztához hasonló tésztát nem kapunk. Ha túlságosan keményre sikerülne, akkor lágyíthatjuk egy kis langyos tejjel.
A tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, kb. a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzetre vágjuk. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral. gyümölccsel, csokoládéval vagy marcipánnal is. A tészta sarkait összecsípve gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék útját jól lezárjuk, nehogy kijöjjön.
Gőz felett 15-20 perc alatt megfőzzük, majd még melegében olvasztott vajjal megkenegetjük.
Végezetül bőségesen meghintjük a cukrozott mákkal, vagy dióval. Egyszerűen mennyei!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…