Legalább egyszer kipróbálós recept következik most. A kvasienka vagy, ahogy talán még többen ismerik, a gőzön főtt gombóc nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogy talán elsőre tűnik. Aki pedig készített már fánkot, annak a kvasienka már meg sem fog kottyanni!
Az idősek gyakran nevezik “párán főtt” gombócnak is: tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amelyet forró pára fölött “főznek meg”.
Megmutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben!
Kelt tésztához:
A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.
Egészen addig gyúrjuk, ameddig egy fánktésztához hasonló tésztát nem kapunk. Ha túlságosan keményre sikerülne, akkor lágyíthatjuk egy kis langyos tejjel.
A tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, kb. a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzetre vágjuk. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral. gyümölccsel, csokoládéval vagy marcipánnal is. A tészta sarkait összecsípve gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék útját jól lezárjuk, nehogy kijöjjön.
Gőz felett 15-20 perc alatt megfőzzük, majd még melegében olvasztott vajjal megkenegetjük.
Végezetül bőségesen meghintjük a cukrozott mákkal, vagy dióval. Egyszerűen mennyei!
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…