Kezdőlap Hírek Kvasienka, azaz a gőzön főtt szlovák gombóc

Kvasienka, azaz a gőzön főtt szlovák gombóc

3932
0
Hirdetés:

Legalább egyszer kipróbálós recept következik most. A kvasienka vagy, ahogy talán még többen ismerik, a gőzön főtt gombóc nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogy talán elsőre tűnik. Aki pedig készített már fánkot, annak a kvasienka már meg sem fog kottyanni!

Az idősek gyakran nevezik “párán főtt” gombócnak is: tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amelyet forró pára fölött “főznek meg”.

Megmutatjuk, hogy készítheted el a legegyszerűbben!

Hozzávalók

Kelt tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj(puha)
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej

A tejet meglangyosítjuk, majd elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.

Egészen addig gyúrjuk, ameddig egy fánktésztához hasonló tésztát nem kapunk. Ha túlságosan keményre sikerülne, akkor lágyíthatjuk egy kis langyos tejjel.

A tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, kb. a duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzetre vágjuk. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral. gyümölccsel, csokoládéval vagy marcipánnal is. A tészta sarkait összecsípve gombócokat formázunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a töltelék útját jól lezárjuk, nehogy kijöjjön.

Gőz felett 15-20 perc alatt megfőzzük, majd még melegében olvasztott vajjal megkenegetjük.

Végezetül bőségesen meghintjük a cukrozott mákkal, vagy dióval. Egyszerűen mennyei!

 

 

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház