Hírek

Limonádé – gyógyszer vagy méreg?

Citrom, lime és narancskarikákkal (meg egy kis mentalevéllel és néhány jégkockával) igazán látványossá és ízletessé tehető a limonádé. Tele van C-vitaminnal – mégsem biztos, hogy egészséges.

A citrom története meglepő módon nem az ókori görögökkel kezdődik, ők e gyümölcsöt már „készen kapták” Perzsiából, nem véletlenül hívták perzsa almának. A perzsa, vagy méd alma még nem az a citrom, amit mi citromként ismerünk: kinézetre és ízre is különbözött. Keserű, savanyú levét legfeljebb gyógyszerként, vastag héját fűszerként, illatszerként használták. A kertészek persze kísérletezgettek, s csak néhány évszázadnak kellett eltelnie, hogy a citromból limonádé készüljön. Különösen az alkoholt nem fogyasztó mohamedán népeknél vált népszerűvé ez az új ízvilágú ital – s ezzel fellendült a ma ismert, limonádénak való citrom termesztése. A limonádé a reneszánsz Olaszországban is divattá vált – hazánkban valószínűleg Mátyás udvarából terjedt el, hogy később a főúri kerteknek is kedvelt növénye legyen.

A citrom azonban jellemzően mégsem a kiskertből, hanem a boltból kerül a konyhánkba – a boltba pedig Dél-Európából, vagy még távolabbról érkezik. S hogy épen érkezzen, szállítás előtt felületkezelik, ami legalább egy viaszréteggel bevonást jelent, de általában ennél többet: gombaölő hatású növényvédőszer használatát. Ezt pedig a viasz miatt nemigen lehet eltávolítani, ezért a citromhéjat fogyasztásra alkalmatlannak kell tekinteni. A növényvédőszeres kezelés tényét a forgalmazónak mindenképp fel kell tüntetnie. Ha mégis fel akarjuk használni a citromhéjat, meleg vizes lemosással, kefével tisztítással eltávolítható a vegyszeranyagok egy része. Biztosabb megoldásnak tűnik azonban a biogyümölcs vásárlása, amely nem lehetne bio, ha növényvédőszerrel kezelték volna. Vagy maradjunk csak a mentánál és a jégkockánál – a citromnak pedig csak a levét facsarjuk a limonádéba.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago