Jó lángosozót találni nem könnyű dolog, hiszen olykor már ránézésre tudni lehet, hogy gyomorrontás lesz a vége: vagy túl szikkadt, olajos a tészta, vagy a feltétek minőségével van gond. Kritikus szemmel vizslattuk a nemrégiben megnyílt Patkó Büfé lángosait is, de ha akartunk sem tudtunk volna belekötni.
Kiskunhalashoz közel, Pirtón található egy lángosozó, melynek nevébe már imitt-amott belefutottunk. A lágy, kelt tésztából készülő lepény egyébként is nagy kedvencünk, ám mikor megtudtuk, hogy a helyiek szerint itt készül a környék legjobb lángosa, nem kellett kétszer mondani, hogy lelkes amatőrök módjára végigegyük az étlapot.
A Patkó Büfé a hagyományos lángosozók vonalát követi, ahol a hagyományost nem pejoratív jelzőként, hanem dicséretnek szánjuk. Az előre pontosan kimért tésztabucikat szakavatott mozdulatokkal széthúzogatják, forró olajba dobják, egyszer-kétszer átforgatják, majd kivéve kicsit meg is ütögetik, hogy a felesleges olaj alaposan lecsepegjen. Ezután jöhetnek a feltétek: a klasszikus fokhagymás, sajtos, tejfölös, és sajtos-tejfölös variánsok mellett füstölt sajtos és különféle töltött lángosok is helyet kaptak az étlapon. Utóbbiak lehetnek csirkemellsonkával-sajttal, virslivel-sajttal és csokival töltöttek, de ott van a híres nevezetes Patkómester lángos is, amely kapcsán a kis pirtói büfét leginkább emlegetik.
Bár a lángos már önmagában is egy klassz dolog, így töltve egész egyszerűen fenséges. [tds_note]Már attól összefutott a nyál a szánkban, hogy megláttuk, mi kerül a Patkómester névre keresztelt lángos tésztája közé: sonka, füstölt kolbász, gomba, lilahagyma és sajt.[/tds_note] Az édesszájúaknak sem kell aggódni, ők sem maradnak hoppon, a Patkó Büfében ugyanis csokival töltött lángos is kapható (ami meglepő, de tényleg finom!), akik pedig nem szeretik a lángost – már ha van egyáltalán ilyen -, azok a szendvicsek és a frissen sült kolbász/hurka variációk közül válogathatnak.
A magyar konyha kedvelői számára különösen érzékeny téma a lángos, hiszen ez az az étel, amelyet nem csak mi, de az ide látogató külföldiek is elsőként kérnek, mint helyi specialitást. Érthető hát, hogy szívünkön viseljük a lángos sorsát, és főbenjáró bűnként tekintünk az elrontott példányokra.
Ilyen felvértezett mentalitással érkeztünk meg a klasszikus ízvilágú Patkó Büféhez is, ám a legnagyobb kritikusság mellett sem tudtunk belekötni az ott készült lángosokba: amellett, hogy a tészta meglepően légies és könnyed, ráadásul alaposan meg is van pakolva, harapáskor a tészta fenséges ízét lehet élvezni, a fokhagyma, a sajt és a tejföl leginkább kiegészítésképpen szolgál. Ami a lángosok méretét illeti, a se nem túl nagy, se nem túl kicsi lepények éppen tökéletesek arra, hogy az ember kellemesen jóllakjon velük. Összességében tehát nagyon elégedetten (és teli gyomorral) távoztunk, hiszen ezek a lángosok egyszerűen úgy jók, ahogy vannak.
[sc name=”facebook” ]
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…