Sok más termékkel együtt a hazai pezsgőfogyasztásra is jellemző a szezonalitás, a pezsgők közel 60%-a a szilveszteri ünnepi időszak alatt fogy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.
A pezsgő a világon mindenhol ugyanazt jelenti: az eleganciát, a kifinomultságot, a különlegességet – így az ünnepek, a születésnapok, az esküvők és a családi események állandó szereplője. Hagyományos, étkezések utáni, vagy tósztokat kísérő fogyasztási módja mellett egyre gyakrabban isszuk aperitifként és használjuk koktélok alapanyagaként. Magyarországon a fogyasztás többsége továbbra is az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik.
A pezsgőgyártás a XIX. században vetette meg a lábát hazánkban. Az első üzem Pozsony mellett, 1825-ben létesült, ezt követően hozta létre a hazai pezsgő-előállítás történetében
központi szerepet játszó Törley József a budafoki pezsgőgyárát. A francia szakemberek segítségével beindított gyár helyszíne ideális körülményeket nyújtott a termeléshez, mind az érlelőpincék tekintetében, mind a pezsgőgyártás alapját szolgáló szőlőfajtáknak megfelelő terroir miatt.
Később a pezsgőhöz való szőlő termesztésének súlya áthelyeződött az Etyeki- borvidékre. A pezsgőgyár termékei világhírűek voltak a 20. század első felében, ám sajnos az
államosítás nem kerülte el az iparágat, amely a minőség hanyatlásához vezetett. A márkának azonban sikerült átvészelnie a történelem viharait, és napjainkra ismét a hazai piac vezető
pezsgőgyártójává vált. Jelenleg ma Magyarországon közel 60 vállalkozás rendelkezik pezsgő- előállítási engedéllyel – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye.
Fontos tisztázni, hogy nem minden szénsavas bor számít pezsgőnek. A pezsgőkön belül is létezik több kategória, a három legelterjedtebb: a tradicionális eljárással készült, a Méthode
transvasée és a tankpezsgők. Szénsavtartalmuk minden esetben egy másodlagos erjesztés során, az élesztők közreműködésével, természetes úton képződik. Ezzel szemben a habzó borok és a gyöngyöző borok esetén mesterséges úton történik meg a szénsav elnyeletése. A két ital között a különbség, hogy más nyomás uralkodik az italok üvegében (gyöngyöző bor 2,5 bar alatt, habzó bor esetében 3 bar-nál nem kisebb nyomás alatt).
A két legelterjedtebb szőlőfajta, amelyek hagyományosan a pezsgő alapanyagának tekinthetők a chardonnay és a pinot noir. A pezsgőgyártás szempontjából kedvezőbbek a hűvösebb, meszes-karbonátos talajjal rendelkező szőlőtermő vidékek. Világszinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott. Ennek javát az
európai pezsgőgyártás dinamikus növekedése adta.
Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ. Mindenképp érdemes beszélni az újvilági pezsgők terjedéséről is, hiszen a borokhoz hasonlóan a pezsgők piacán is teret követelnek maguknak, élen az amerikai borvidékek termékeivel, mint a kaliforniai Napa-völgy, valamint Washington és Oregon állam pezsgőivel, amivel az USA már az 5. legnagyobb pezsgő-előállító a világon.
[sc name=”facebook” ][/sc]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…