Egy korábbi cikkünkben már olvashattatok a polentáról azaz a puliszka olasz változatáról. De nevezhetjük málénak vagy mamaligának is. Tulajdonképpen mindegy is, hogyan hívjuk, ugyanarra gondolunk. A kukoricalisztből készült étel olcsó, laktató és egyben változatos is. A szegények eledeleként is emlegetett étket sokféleképpen elkészíthetjük.
Nézzünk pár polenta variációt, amelyeket biztos nem bánunk meg, ha elkészítünk!
Juhtúrós polenta
Hozzávalók:
- 20 dkg juhtúró
- 25 dkg kukoricadara
- 10 dkg bacon
- 2 ek tejföl
- 1 l víz
- ízlés szerint csípős paprika
Az 1 l vizet egy arra alkalmas lábosban felforraljuk, majd lassan hozzáöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetjük, egészen addig amíg el nem válik az edény falától, és a szemek puhák nem lesznek. Ezt követően a felét egy tepsibe öntjük, majd juhtúrót rétegzünk rá. Ezután jöhet a kukoricakása másik fele, ezután pedig a tetejére szórjuk a kockára vágott bacont. Végül sütőben 200 fokon megsütjük, majd tejföllel és csípős paprikával tálaljuk! A végeredmény garantáltan isteni!
Paradicsomos polentagombócok
Hozzávalók:
- 150 g kukoricadara
- 5 dl víz
- só ízlés szerint
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g konzerv paradicsom (hámozott, egész)
- 10 dkg sárgarépa
- ízlés szerint bors
- oregánó ízlés szerint
- 2 ek olívaolaj
A fent említett módon megfőzzük a kukoricadarát, majd lefedjük és fél óráig állni hagyjuk. Emellett 2 kisebb vöröshagymát felaprítunk és megdinsztelünk olívaolajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beleöntjük a paradicsomot, végül kevés borssal és oregánóval fűszerezzük. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott sárgarépát, majd 10-15 percen keresztül főzzük. A polentából csinos kis gombócokat formálunk, majd a tányérra helyezve őket nyakon öntjük a paradicsomos mártásunkkal. És voilà kész is egy igazi olasz polenta!
Parmezános polenta erdei gombákkal
Hozzávalók:
- 50 dkg kukoricadara
- 15 dkg vaj
- 6 dkg parmezán sajt
- 15 dkg vargánya
- 15 dkg rókagomba
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1 citrom
- 6 dl víz vagy zöldségalaplé
- 6 dl tej
- só
- bors
A forralt vízbe rakott kukoricát folyamatos kevergetések mellett főzzük, és amint sűrűsödik decinként hozzáöntjük a tejet. Ezt egészen addig ismételjük, míg puha nem lesz, míg végül hozzáadjuk a vajat és a parmezánt. Mindeközben egy serpenyőben a megolvasztott vajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd rádobjuk a fokhagymát és az erdei gombákat. Sózunk, borsozunk, majd ha szükséges elforraljuk a gomba felesleges levét. Ha szeretnénk pikánssá tenni, bolondítsuk meg egy kis reszelt citromhéjjal a végeredményt! A polentát forrón kikanalzzuk egy tányérra, majd nyakon öntjük a gombás ragunkkal.
Jó étvágyat