Ha a legnépszerűbb olasz desszerteket kellene gorcső alá vennünk, akkor a tiramisu és a panna cotta mellett a profiterol is nagyon előkelő helyen végezne. Nincs is ezen mit csodálkozni, ugyanis egy nagyon finom édességről beszélhetünk.
Bár a profiterol olasz desszertként vált világhírűvé, ám a hozzá nagyon hasonló desszertek több európai konyha résztvevői már egészen régóta. Hogy egy picit a saját szakállunkra is beszéljünk, a magyar képviselőfánknak ugyanolyan égetett tészta adja az alpját, mint ahogy a profiterolnak is. Hasonló a helyzet az Éclair fánkkal, de a franciák neves édességével a croque-en-crouche-sal is.
Bár az égetett tészta technikája már a 17. században kiforrott dolognak számított, a profiterol mai formája csak a 19. században kezdett elterjedni. A profiterol tulajdonképpen nem más, mint egy égetett tésztából készült fánk, amelyet különböző édes krémekkel töltenek meg. Gyakorta dúsítják tejszínhabbal, a tetejére pedig legtöbbször csokimáz kerül.
A tésztához a vizet a cukorral, a sóval és a vajjal felforraljuk. Amikor forr, gyorsan belekeverjük a lisztet, majd 3-4 percig nagy lángon főzzük.
Habzsákkal golyókat formázunk belőle, majd sütőpapíron kisütjük őket, míg aranyszínűek nem lesznek. (Egymástól kb. 3-4 cm-re nyomjuk a golyókat, hogy meg tudjanak dagadni, és néhány vízcseppet csepegtetünk közéjük.)
Ha kihűltek a labdácskák, legegyszerűbben egy fecskendővel tölthetjük meg őket, de kenhetjük a tölteléket a tetejükre is, vagy belemártogathatjuk a golyókat a krémbe, ahogy éppen kedvünk tartja. Ízlés szerint baracklekvárt, vaníliapudingot vagy csak tejszínhabot töltsünk bele, ki mit szeret. Mi most a vaníliapudingnál maradtunk.
A mázhoz kis edényben kb. 1,5 dl vizet felforralunk, belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, a cukrot és a vajat, hogy fényes legyen. A mázzal leöntjük a golyókat. Ettől nemcsak még finomabb lesz, de szerintünk gusztább is.
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…