Ha a legnépszerűbb olasz desszerteket kellene gorcső alá vennünk, akkor a tiramisu és a panna cotta mellett a profiterol is nagyon előkelő helyen végezne. Nincs is ezen mit csodálkozni, ugyanis egy nagyon finom édességről beszélhetünk.
Bár a profiterol olasz desszertként vált világhírűvé, ám a hozzá nagyon hasonló desszertek több európai konyha résztvevői már egészen régóta. Hogy egy picit a saját szakállunkra is beszéljünk, a magyar képviselőfánknak ugyanolyan égetett tészta adja az alpját, mint ahogy a profiterolnak is. Hasonló a helyzet az Éclair fánkkal, de a franciák neves édességével a croque-en-crouche-sal is.
Bár az égetett tészta technikája már a 17. században kiforrott dolognak számított, a profiterol mai formája csak a 19. században kezdett elterjedni. A profiterol tulajdonképpen nem más, mint egy égetett tésztából készült fánk, amelyet különböző édes krémekkel töltenek meg. Gyakorta dúsítják tejszínhabbal, a tetejére pedig legtöbbször csokimáz kerül.
A tésztához a vizet a cukorral, a sóval és a vajjal felforraljuk. Amikor forr, gyorsan belekeverjük a lisztet, majd 3-4 percig nagy lángon főzzük.
Habzsákkal golyókat formázunk belőle, majd sütőpapíron kisütjük őket, míg aranyszínűek nem lesznek. (Egymástól kb. 3-4 cm-re nyomjuk a golyókat, hogy meg tudjanak dagadni, és néhány vízcseppet csepegtetünk közéjük.)
Ha kihűltek a labdácskák, legegyszerűbben egy fecskendővel tölthetjük meg őket, de kenhetjük a tölteléket a tetejükre is, vagy belemártogathatjuk a golyókat a krémbe, ahogy éppen kedvünk tartja. Ízlés szerint baracklekvárt, vaníliapudingot vagy csak tejszínhabot töltsünk bele, ki mit szeret. Mi most a vaníliapudingnál maradtunk.
A mázhoz kis edényben kb. 1,5 dl vizet felforralunk, belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, a cukrot és a vajat, hogy fényes legyen. A mázzal leöntjük a golyókat. Ettől nemcsak még finomabb lesz, de szerintünk gusztább is.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…