Hírek

Sütőtökös túrógombóc: ilyen az, ha a túrót és a sütőtököt összekombináljuk

Mostanság minden a sütőtök körül forog a konyhában, a napokban talált sütőtökös túrógombóc receptünk is jó példa erre. 

A sütőtök a legkedvesebb őszi alapanyagunk, egészen egyszerűen azért, mert elképesztően sok formában lehet újragondolni: lehet belőle krémleves, desszert, főzelék, vagy simán megsütve egyszerűen csak délutáni nasi is.

A sütőtökös túrógombóc receptjébe az interneten szörfölgetve futottunk belőle, és már első pillantásra annyira megfogott minket, hogy gondoltuk, veletek is megosztjuk ezt a remek ötletet.

Tulajdonképpen a sütőtökös túrógombóc egy az egyben úgy készül, mint a sima túrógombóc, annyi különbséggel, hogy itt a túró mellett a sütőtök is bekerül a képbe.

Forrás: Netamin

Hozzávalók

300 g tehéntúró
250 g sütőtök
3 ek cukor
150 g búzadara
30 g finomliszt
1 db tojás
10 g vaj
1 ek porcukor (tetejére)

A sütőtököt megsütjük, majd ha kész, szépen megvárjuk, hogy kisüljön.

A túrót, a tojást a cukrot egy méretes tálba tesszük, majd jó alaposan összekutyulva egyneművé keverjük. Ha van botmixerünk, akkor azzal is készíthetjük.

Ha ez megvan, belekeverjük az apró darabokra vágott, puha sütőtököt, majd következhet a búzadara és a liszt. Keverés közben a tök is pépesedik. A masszát félretesszük és kb. 1-1.5 órára hagyjuk pihenni, és ezalatt az idő alatt egy nagyobb lábosban vizet forralunk.

A túrós-tökös masszából vizes kézzel ízlésünknek megfelelő nagyságú csinos gombócot formálunk, és a gyöngyözően forró vízbe dobjuk őket. Miután a gombócok feljöttek a víz tetejére, még főzzük 5-6 percig.

Egy méretes serpenyőben felforrósítjuk a vajat. A vízből kiszedett, lecsepegtetett gombócokat körbesütjük a vajon.

Melegen, porcukorral – vagy ha szeretnénk egy kis fahéjjal meghintve -, kínáljuk tartalmas levesek után főételnek vagy desszertnek.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago