A fogfehérítés vágya az emberek körében érthető és gyakran előforduló. Ugyanakkor a fogfehérítő kezelésekkel kapcsolatos egészségügyi szempontok fontosak és megfontolandóak. A fogfehérítő eljárások széles skáláját kínálják a fogorvosok a rendelőkben és szépségipari szolgáltatók otthoni kezelések formájában. Ide kell érteni a különféle szereket (fogkrémeket, folyadékokat, kókusz szénporokat), az otthoni fogfehérítő készleteket és a professzionális orvosi beavatkozásokat is.

Bár a fogfehérítés látványos eredményeket ígér, fontos tudni, hogy ezeknek az eljárásoknak vannak egészségügyi kockázatai és korlátai is. A fogfehérítés főként a fogak felszínén lévő foltok és elszíneződések eltávolítására irányul. Általában biztonságosnak tekinthető, ha megfelelően végzik. Ugyanakkor a fogfehérítő alacsony peroxidtartalma miatt is biztonságosnak mondható.

Tehát a fogfehérítés során használt szerek lehetnek peroxidmentesek és nem peroxidmentesek. Ezen előbbi peroxidmentes kezeléseket otthoni fogfehérítésnél otthoni fogfehérítők segítségével használják csak az EU-ban, még a fogorvosi rendelőkben a fogorvosok már nem peroxidmentes szerekkel is fehéríthetik a páciens fogait.

A rendelői fogfehérítés során használt vegyi anyagok, például a hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid bizonyos mértékű érzékenységet és irritációt okozhatnak a fogínyben és az ínyen keresztül a szájüregben is. Ez rövid távon fogérzékenységet, ideiglenes fogíny irritációt vagy kellemetlenséget okozhat. A peroxidmentes otthoni fogfehérítésnél is lehetséges ezek az utóbbi esetek, de előfordulásukra csekély esély van. Ha mégis megtörténne az irritáció és érzékenység, akkor rendszerint ezek a tünetek átmenetiek és az eljárás befejeztével megszűnnek. Tehát pánikra semmi ok.

Egy másik fontos szempont az, hogy a fogfehérítés eredménye nem minden esetben tartós. A mindennapos étkezés, ivás és a dohányzás ismételt foltokat okozhat. Ez azt eredményezheti, hogy a fogak ismét elkezdenek elszíneződni és sárgulni. Ez azt jelenti, hogy a fogakat időről időre újra fehéríteni kell. Ez hosszú távon további egészségügyi kockázatokat is jelenthet a fogak és az íny számára irritáció és érzékenység formájában, ahogy fentebb említettük. Azonban elmondható, hogy a vegyi anyagok koncentrációja már olyan alacsony az Európai Uniós szabályok miatt az EU-ban mind az otthoni és mind a rendelőben történő fogfehérítés során, hogy a tünetek átmenetiek, gyorsan elmúlnak és nem okoznak maradandó károkat.

Fontos megemlíteni, hogy a fogfehérítő termékek és eljárások nem minden esetben ajánlottak bizonyos fogászati problémákkal rendelkező személyeknek. Ilyen személyek lehetnek például a fogszuvasodásban vagy fogínyproblémákban szenvedők, valamint terhes vagy szoptató nők. Ezért mindig érdemes először konzultálni a fogorvossal, mielőtt bármilyen eljárást választanánk.

Az egészséges fogak és szájüreg fenntartása érdekében a megfelelő szájhigiénés gyakorlatokat kell alkalmazni. Például rendszeresen kell végezni fogmosást, fogselymet kell használni és rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket kell végezni. Emellett a koffein, a dohányzás és erősen pigmentált ételek fogyasztását érdemes korlátozni annak érdekében, hogy minimalizáljuk az új elszíneződés lehetőségét. Ez utóbbi az úgynevezett fehér diéta, amely főleg a fogkezelést követő 5-7 napban alkalmazandó. A fehér diéta röviden, pontosan annyit jelent, hogy kerülni kell minden olyan ételt és italt, amely színes és ahogy mondani szokták, „egy fehér ruhán foltot hagyna”.

Végül, bármilyen fogfehérítő eljárás előtt fontos megfontolni az egészségügyi kockázatokat és az egyéni szükségleteket. A tudatosság és az információ birtokában könnyebb megfelelő döntést hozni a fogfehérítés mellett vagy ellen.

Fotó: https://www.freepik.com/free-photo/dentist-examining-female-patient-with-teeth-shades_8404382.htm#query=teeth%20whitening&position=30&from_view=search&track=ais&uuid=9181b48d-37cb-40f7-93d6-46656f61259d