A túrós batyu egy mindenki által ismert, klasszik hazai péksütemény. Általában élelmiszerboltokban és pékségekben szerezhetjük be, de egy kevéske ráfordított idővel otthon is összedobhatjuk. Mutatjuk hogyan tehetjük meg a legegyszerűbben!
A túrós batyu akkor igazán finom, ha tele van töltelékkel, és a tészta is kellően puha és foszlós, szinte csak hajszálvékonyan ölelje körül a túrós tölteléket. Na mármost, nem tudom ti mit tapasztaltatok, de sajnos mi többször belefutottunk olyan batyuba, aminek tésztája száraz volt, valamint a finom tölteléknek is igencsak híján volt. Tehát pont azok a problémák voltak vele, amelyektől igazán finomnak kellene lennie ennek a péksütinek. Így jött az elgondolás, hogy elkészítjük mi magunk, ugyanis igenis létezik finom túrós batyu, nem kell a bolti, sokszor száraz verzióval megelégednünk.
A mazsola-kérdéssel pedig érdemes figyelembe vennünk a célközönségünket, ugyanis ahányan imádják, legalább annyian utálják a batyuban amitt-amott felbukkanó száríttt szőlőszemeket. Szerintünk úgy az igazi, ha van benne, de ha ti nem így gondoljátok, akkor nyugodt szívvel hagyjátok ki a töltelékből.
Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekutyuljuk. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.
Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, amíg a duplájára nem nő.
A túrót egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.
Amikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8×8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek. túrót tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.
A megsült és kihűlt batyukat meghintjük porcukorral. Ha elkészíted a házi túrós batyut, az biztos, hogy többet nem kell majd a bolti variánsa!
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…