Hírek

Túrós batyu – otthon is elkészítheted az egyik legtutibb péksütit

A túrós batyu egy mindenki által ismert, klasszik hazai péksütemény. Általában élelmiszerboltokban és pékségekben szerezhetjük be, de egy kevéske ráfordított idővel otthon is összedobhatjuk. Mutatjuk hogyan tehetjük meg a legegyszerűbben!

A túrós batyu akkor igazán finom, ha tele van töltelékkel, és a tészta is kellően puha és foszlós, szinte csak hajszálvékonyan ölelje körül a túrós tölteléket. Na mármost, nem tudom ti mit tapasztaltatok, de sajnos mi többször belefutottunk olyan batyuba, aminek tésztája száraz volt, valamint a finom tölteléknek is igencsak híján volt. Tehát pont azok a problémák voltak vele, amelyektől igazán finomnak kellene lennie ennek a péksütinek. Így jött az elgondolás, hogy elkészítjük mi magunk, ugyanis igenis létezik finom túrós batyu, nem kell a bolti, sokszor száraz verzióval megelégednünk.

A mazsola-kérdéssel pedig érdemes figyelembe vennünk a célközönségünket, ugyanis ahányan imádják, legalább annyian utálják a batyuban amitt-amott felbukkanó száríttt szőlőszemeket. Szerintünk úgy az igazi, ha van benne, de ha ti nem így gondoljátok, akkor nyugodt szívvel hagyjátok ki a  töltelékből.

Hozzávalók

  • Tészta hozzávalói:
  • 25 dkg rétes liszt
  • 25 dkg finom liszt
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek cukor (púpozott)
  • Töltelék hozzávalói:
  • 45 dkg tehéntúró
  • 2 ek tejfel
  • 2 ek búzadara
  • 5 ek cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 db tojás
  • A lekenéshez:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej

 

Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a 0,5 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. Liszt széléről egy keveset szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekutyuljuk. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.

Utána beletesszük a megmaradt 1 dl langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük,  amíg a duplájára nem nő.

A túrót egy villával szétnyomkodjuk, aztán hozzáadjuk a tejfölt, a darát, a cukrot, a vaníliás cukrot, mazsolát, majd a felvert egész tojást. Az egészet jól összekeverjük.

Amikor meg kelt a tészta egy lisztezett, sík felületen finoman átgyúrjuk és kb. félujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd 8×8 cm-es kockákra felvágjuk. A tésztára túrókrémet teszünk (én 1 ek. túrót tettem), majd átlósan a tészta csücskeit összefogjuk és egyet csavarunk rajta. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, de nem szorosan egymás mellé. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, míg melegszik addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel kevert tojássárgájával, utána betesszük sülni kb. 20 percre.

A megsült és kihűlt batyukat meghintjük porcukorral. Ha elkészíted a házi túrós batyut, az biztos, hogy többet nem kell majd a bolti variánsa!

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

4 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

4 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago