Előre figyelmeztetünk, erősen függést okozó leírás és képek következnek. Cikkünk következő főszereplője ugyanis nem más, mint az isteni, puha és krémes whoopie pie, a tengerentúliak kedvelt sütije. Nem is akármiért!
Nekünk leginkább egy nagy kövér oreo-ra emlékeztet, a puha, legtöbbször kakaós tésztakorongokat egyszerű megsütni, ráadásul tetszőleges ízű krémmel ragaszthatjuk össze.
Valamikor a 19. század környékén láthatott napvilágot ez a süti, mégpedig néhány amish asszonynak hála. Ők ugyanis ezt a sütit készítették útravalóul férjeiknek, akik, amikor felnyitották az elemózsiás dobozukat, whoopie! – juhé! – felkiáltással örvendeztek a meglepetéssütinek.
A whoopie pie nevével ellentétbe nem pite, egyszerű kevert tésztája alap esetben cukrozatlan kakaóport tartalmaz, de ha nem erre az ízvilágra vágyunk, akkor a kakaóport el is hagyhatjuk, és liszttel pótolhatjuk. Az amerikaiak imádják a harsány színeket, így a legkülönfélébb színekkel színezik a whoopie-t.
Nézzük, hogyan készíthetsz te is otthon whoopie pie-t! Mi most a klasszikus mascarponés változatot mutatjuk meg, de a krémet, úgy cifrázhatjuk, ahogy csak akarjuk!
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm vaj
- 12 dekagramm cukor
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 deciliter tej
- 1 evőkanál tejföl
A krémhez
- 30 dekagramm mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 1 deciliter tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A lisztet a sütőporral és az 1 csipet sóval, valamint a kakaóval alaposan elkeverjük.
A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzátesszük a tojást és a vanília kivonatot, majd apránként a lisztes keveréket. Végül csak a tej és a tejföl maradt, ezután az egészet szép simára keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd tetszőleges méretű köröket készítünk habzsák segítségével, majd sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk őket. A kiadagolt tésztákat végül a sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt megsütjük. Ha nem vagyunk benne biztosak, nyugodtan alkalmazzunk tűpróbát, hogy átsültek-e a kakaós érméink. Az elkészült sütiket végül hagyjuk teljesen kihűlni.
A krém
A tejszínt kemény habbá verjük.
A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal összekeverjük, majd hozzátesszük a felvert tejszínt, és alaposan összekeverjük.
A kihűlt kakaós korongokat kettesével összeragasztjuk a mascarponés, tejszínes krémmel, és voilá!