Kaptunk két tasak kiváló kávét az Ethicoffee-tól egy kis kótolásra. Ennek nagyon megörültünk, mert már régen szerettük volna látni “munka” közben Tamás barátunkat. Ő képzett barista és olyan dolgokat tud a kávéról, amik bennünk fel sem merültek eddig e sötét itallal kapcsolatban. Odaadtuk hát neki a két csomagot és most átadjuk a szót is:
A kávé gyakorlatilag életem szerves részét képezi. Bár szenvedélyesen rajongok a kávéért, ha egy skálán kellene elhelyeznem a fogyasztási mennyiségemet, akkor az inkább valahol az alsóbb régiókban foglalna helyet. Naponta két-három alkalommal iszom vegyesen csepegtetett és espresso formájában, viszont szinte soha nem iszom kávét csak azért, hogy igyak, hogy “feltöltsem magam koffeinnel”. A kávézás nálam a napi rutin része, olyan pillanat, amikor kicsit kiszakadok a napi feladatokból és kiélvezhetem a pár perc pihenést. Ha leülök meginni egy pohár feketét,an akkor annak jó minőségűnek kell lennie.
Ezek miatt úgy döntöttem, hogy nem szervezek külön kóstolást, hanem egyszerűen úgy iszom majd a két kávét, ahogyan egyébként szoktam.
A kávézás nálam is reggel kezdődik. Az utóbbi pár évben nagyon rákaptam a filter kávékra. A V60 elkészítése pedig gyakorlatilag egyfajta reggeli rituálévá vált, ami nélkül már-már nehezen is tudnám elképzelni a napom indítását.
[tds_note]Így aztán V60-nak készítettem el mind a Guji Banti Nenka, mind a Guji Hambella Dabaye kávékat. [/tds_note]
Illetve, mivel nem áll rendelkezésemre megfelelő, professzionális espresso gép, amivel igazán ki lehetett volna hozni a megfelelő beállítások mellett a kávékból a maximumot, úgy láttam a legjobbnak, ha maradok a csepegtetett kávékészítésnél.
Mindkét kávé a Guji régióból származik. Ráadásul elég magasan teremnek (1900 m felett), ami jól látszódik az apró kávészemekből is. Mind a Banti Nenka, mind pedig a Hambella Dabaye natural feldolgozáson esett át, ami lényegében véve a napon történő fermentálást jelenti. Amiben viszont különböznek, az az aroma és ízvilág.
Elkészítés:
Ethicoffee Guji Banti Nenka:
A csomag kibontásakor az első dolog, ami eszembe jutott, az a tejcsokoládé volt. Azonnal el is rágcsáltam egy szemet, mert nem tudtam kivárni, amíg felforr a víz.
Közepesen savasnak és testestnek éreztem, ízében pedig málna és bogyós gyümölcsöket idézte. Nagyon kiegyensúlyozott ízvilágot hozott.
A két kávé közül kibontáskor illatra ez tetszett kevésbé. Kevésbé tudtam beazonosítani, hogy mire is emlékeztetett. A lefőzés közben azonban rögtön megcsapott egy kellemes, szirupos, gyömölcsös illat, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet.
A Banti Nenka-hoz képest kevésbé savasnak, viszont testesebbnek éreztem. Kóstoláskor pedig valóban hozta amire számítottam: szirupos, amely kiegészült egy kellemes puncsos ízzel.
Azt nehezen tudnám megmondani, hogy melyik kávét emelném ki a kettő közül. Számomra mindkettő hozta azt a minőséget, amit egy specialty minősítésű etióp kávétól elvárok. Akik szeretik az afrikai kávékat, illetve a világos pörkölést és az ezzel járó gyümölcsösebb, helyenként savasabb ízvilágot, azok nem fognak csalódni az Ethicoffee kávéiban. Én felvettem őket a listámra.
Remélem egyszer lesz alkalmam megkóstolni majd Jabana-ban elkészítve is.
A Jabana az etióp kávékultúra ősi szimbóluma. A világ legősibb kávéfőző eszköze, feljegyzések szerint az 1100-as évek óta van használatban. Afrika szarvában megtalálható több országban Etiópián túl Eritreában és Szudánban is.
A naponta többször is ünnepelt kávéceremóniákon a család egy női tagja Jabanaban főzi a kávét és ő is szolgálja fel családjának, barátainak.
Kitöltéskor, az edény csőre alatt található kis “hasban” gyűlik össze a zacc. Így ha a ceremóniát levezető hölgy ügyes, a kávé zacc-mentesen kerül a csészébe.
Forrás: Ethicoffee kávé csomagolás
[tds_info]Ethicoffee-ról:
Az Ethicoffee-t Zewde András és Lemma Benjámin alapították.
Mindketten szorosan kötődnek mind a kávéhoz, mind pedig annak őshazájához Etiópiához is, hiszen etióp felmenőkkel rendelkeznek. András szélesebb családi körében többen is foglalkoznak kávé termesztéssel, vagy dolgoznak kávé ültetvényeken.
A két alapító gyermekkoruk óta ismeri egymást, és közös kávészeretetük, valamint a baráti körükben is erősen jelen levő igény a jó minőségű kávéra, arra késztette őket, hogy belekezdjenek saját utazásukba a kávé világában.
Akárhányszor Etiópiába utaztunk, mindig ugyanazzal a kéréssel fordultatok hozzánk: “hozzatok kávét!”[/tds_info]
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…