Hirdetés:
Vájling.hu Webáruház

Nektek is elképzelhetetlen, hogy kávé nélkül induljon a nap? Nekünk bizony az, és mivel a napokban érkezett hozzánk egy Sencor automata kávéfőző, gondoltuk ezzel teszünk eleget a reggeli rutinunknak. 

Egy erős espresso, egy könnyed cappuccino vagy egy krémes latte macchiato? Bármilyen típusáról is legyen szó, a kávé mai napig a világ egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) itala, hiszen emberek millióinak (milliárdjainak?) szinte elképzelhetetlen, hogy ne egy csésze feketével indítsa a napot. Igazán örvendetes hír, hogy a menő, minőségi kávéfőzők már nem csak az éttermek és kávézók kiváltságai, hanem otthonra is beszerezhető konyhai készülékek, amelyekből számtalan változat létezik már, így mindenki megtalálhatja a magához illőt. Mi a Sencor SES 9200CH automata kávéfőzőt teszteltük, amiről kendőzetlenül elmondjuk, hogy mit is gondolunk.

A kávéőrlés szépsége 

Az automata kávéfőzők egyik legnagyobb előnye, hogy a készülékek működtetési költsége minimális. Hogy mit értünk ezalatt? Noha az automata masinák vételára sokszor magas, mivel beépített kávédarálóval rendelkeznek, így mindig friss kávét biztosítanak, amely a kapszulás megoldással szemben körülbelül tízszer olcsóbban jön ki. (A kapszulák nem éppen olcsók és egy csomagolásban csak pár darab van.)

A Sencor kávétartályába akár 150 g kávébabot is beletölthetünk, és mivel a kávéfőző őrlője öt különböző fokozattal rendelkezik, mi állíthatjuk be, hogy milyen méretű őrleményből szeretnénk készíttetni a kávénkat. Ez nagyon fontos funkció, hiszen ettől is függ a kávé íze. A Sencor gépénél nem mellesleg külön extra az állítható kávéerősség, valamint a Thermoblock fűtőrendszer, amely szabályozza a víz hőmérsékletét. (Egy espresso készítéséhez például a 90 °C az ideális hőmérséklet.)

sencor-kávéfőző

19 bar nyomás 

Ami a nyomást illeti, sokan azért választanak nagy nyomású kávéfőzőt, mert azt hiszik, finomabb kávét készít: „minél nagyobb a nyomás, annál jobb a kávé”. Ez az állítás igaz is meg nem is, elmondjuk miért.

A 19 bar nyomás a szivattyún lévő nyomást takarja. Mivel az otthoni kávéfőzők rezgőszivattyúkat használnak – ellenben a professzionális kávéfőzők méregdrága megoldásaival -, így a nyomás nem állandó. A kávék minőségében 9 bar felett már nincs érdemi változás, tehát ha a nyomás nem csökken ezen szint alá, akkor már nyert ügyünk van. Bár jól hangzik a Sencor gépének 19-es nyomási értéke, tulajdonképpen nem sok jelentősége van, hiszen egy automata kávéfőző megvásárlásánál az a lényeg, hogy 9 bar alá ne menjünk, ellenkező esetben a víz csak átfolyik a kávén, miközben az íztelen marad.

Egyszerű kezelés a színes LED paneleknek köszönhetően

A Sencor kávémasinája elegáns megjelenésű, amihez a színes LED érintőkijelző is hozzátesz, amelyen könnyűszerrel kiválaszthatjuk, hogy milyen kávét innánk szívesen: egy erős feketét, egy Americano-t, esetleg csak a melegvíz-funkcióra van szükségünk, mert teát készítünk?

Fontos emellett, hogy a Sencor masinájával kisebb és nagyobb csészékben is készíthetjük a koffeines nedűt, mivel a készüléknek állítható a kávé / víz kifolyója. Megjelenésügyileg sem lehet panaszunk, hiszen a SES 9200CH igen elegáns és karcsú, így egy normál méretű konyhapulton sem okoz gondot elhelyezni.

sencor-kávéfőző
Érintőképernyős menü. Fotó: Sencor

Karbantartás

Az automata kávéfőzők használata nagyon egyszerű, ám karbantartásuk a kapszulás gépekhez képest picivel komplikáltabb. Bár a kávéfőző gyakorlatilag mindent megcsinál – a kávé darálásától a tej habosításáig -, muszáj besegítenünk a tartály ürítésében, ha az tele lett kávézaccal. Nincs ez másképpen a Sencor készülékével sem, amelynél könnyebbség, hogy a forrázó egység mosogatógépben is mosható, sőt vízkő eltávolító és automatikus öntisztító funkciója is van. Mindezek ellenére a hosszantartó használat érdekében érdemes megakadályozni a kávémaradékok lerakodását és a penész kialakulását.

A kávéfőző különálló tejtartályból szipkázza fel a kávéhoz szükséges tejet. Fotó: Sencor

Mennyi az annyi 

Egy automata kávéfőző nem kis költség, így csak akkor érdemes belefektetni, ha valóban ki is használjuk a teljesítményét. Ha naponta mondjuk több mint 5 csésze kávét fogunk főzni, akkor már érdemes elgondolkodni rajta, ám kisebb fogyasztás esetén bőven megfelelő egy karos vagy egy kapszulás gép is, ráadásul ott van a felejthetetlen  kotyogós kávéfőző is, amely a kávéfőzés legolcsóbb alternatívája.

A Sencor SES 9200CH automata kávéfőző piaci ára 139 990 forint, amivel se lefelé, se felfelé nem igazán lóg ki a hasonló tudású kávéfőzők sorából. Ez a készülék tehát alapvetően jó ötlet azoknak a háztartásoknak, akik hajlandók áldozni ennyi pénzt a minőségi kávézás oltárán, valamint a kisebb irodáknak is kielégítő választás lehet, ahol nem akarnak sok százezret kiadni egy professzionális kávémasináért.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház