Elindult a forralt bor szezonja

A téli időszak legkedveltebb itala kétségkívül a forralt bor, melyhez mutatunk egy receptet, és egy-két tippet is adunk, hogyan lesz igazán finom. 

Közeleg a Karácsony, és vele együtt az illatos ételek és italok ideje, hiszen ilyenkor valahogy mindent picit aromásabbra és fűszeresebbre hangolunk. Hogy a forralt bort mióta használjuk a test és a lélek melegítésére, azt nem tudni pontosan, ám ahhoz kétség sem férhet, hogy ez a legmenőbb téli alkoholos italunk.

A vörösborból készült édes, fűszeres lélekmelegítő nem véletlenül tett szert akkora népszerűségre, hiszen keresve sem találhatunk jobb italt, ami a karácsonyi vásárok vagy a hosszú téli séták idején így fel tudná melegíteni az embert. Bár idén a karácsonyi kirakodók sajnos elmaradnak, a forralt borról most se feledkezzünk meg, hiszen ha máshoz nem is, de egy meleg takaró alatti sorozatnézéshez továbbra is hangulatos kiegészítő.

A forralt bor elkészítéséhez nem kell konyhatündérnek lenni, ám egy-két apróságot jó ha figyelembe veszünk. Ezzel kapcsolatban rögtön az elején el is oszlatnánk egy tévhitet: sokan úgy gondolják, hogy a forralt bornak a rossz minőségű lőre is megteszi, pedig épp hogy ellenkezőleg! Bár nem kell sok ezerforintos bort választani erre az alkalomra, azért adjuk meg a módját, ugyanis hiába próbálkozunk a legmenőbb fűszerekkel, ha a fő alapanyaggal van a gond.

Másik fontos kitétel, hogy a forralt bort nevével ellentétben nem szabad felforralni. Az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé – a határérték 78,4 fok – , így ha a bort valóban felforralnánk, akkor búcsút inthetnénk az alkoholtartalmának. A bort tehát elég 60-70 fokra felmelegítenünk, mely ha kész, autentikusan bögrékbe merjünk ki.

Forrás Daily News Hungary

Hozzávalók

  • 1 üveg vörösbor
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 1 narancs

 

Ha lehet, jó minőségű vörösbort válasszunk, mert a végeredmény úgy lesz különösen finom. Öntsük a nedűt egy lábasba, adjuk hozzá a vizet, és lassú tűzön kezdjük el szépen melegíteni. Mehet hozzá a cukor, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, és karikázzuk bele a narancsot is.

Mielőtt lobogna, vegyük le le a tűzről, különben elillan belőle az alkohol, és sokat veszít az aromájából. Néhány percig hagyjuk lefedve állni, majd szedjük ki belőle a fűszereket, és még melegen töltsük ki bögrékbe.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago