Kihagyhatatlan forralt bor recept a mínuszokban

A forralt bornál klasszabb téli melegítőt nem is nagyon tudunk elképzelni. A karácsonyi vásárok alapvető itala, aminek már az illata is csodálatos! Bár a fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt, egy finom forralt bor recept mindig jól jön!

Sokaknál az ünnepi asztalról sem hiányozhat a forralt bor, amelyet általában szegfűszeggel, fahéjjal és ánizzsal ízesítenek, de természetesen itt is ahány ház, annyi szokás.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy valamely északi népnek köszönhetjük a forralt bor-fogyasztás hagyományát, ki kell ábrándítsunk mindenkit. Meglepő módon ugyanis egy mediterrán országnak, pontosabban Görögországnak hála élvezhetjük a forró téli italt. A görögök ugyanis gyűlölték a borpazarlást, egy csepp bort sem akartak veszni hagyni. Éppen ezért a megmaradt borokat felmelegítették, befűszerezték, és a téli hónapokban elfogyasztották. El is nevezték találmányukat Hippocrasnak, az ókori görög orvos, Hippokratész után.

A középkorra már meglehetősen kedvelt ital volt, sőt mi több a pestis idején gyógyító hatást is tulajdonítottak neki. Az adventi ünnephez való összefonódása a viktoriánus Angliában született meg, ahol kifinomult italként tartották számon.

A forralt bor manapság általában vörösborból készül, de mi például a fehérből is szeretjük. Nagyon sok mindent dobálhatunk a borba, az pedig, hogy mennyi cukor szükséges hozzá a bor fajtájától is függ. A cukrot akár mézzel is helyettesíthetjük, de számítsunk rá, hogy akkor az ízélmény is picit más lesz.

Egy olyan receptet hoztunk el, amivel nekünk a legjobban ízlik a forralt bor.

Hozzávalók

  • 750 gramm bor
  • 1 darab narancs
  • 8 darab szegfűszeg
  • 2 darab fahéj
  • 2 darab ánizs
  • 2 evőkanál cukor
  • opcionális citrom

Karikázzuk fel a citromot és a narancsot. Kezdjük el felmelegíteni a bort, és tegyük hozzá az összes hozzávalót. A borhoz igazítsuk a cukor vagy a méz mennyiségét. Ha már gyönygözni kezd a bor, akkor vegyük lejjebb a lángot, ugyanis nem akarjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig lassú lángon főzzük, hogy kelőképpen összeérjenek az ízek. Ha még szeretnénk, az íz és a hatás kedvéért a tálalásnál szeleteljünk még hozzá narancsot.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago