Italok

Már 50 éve kortyolgathatjuk a Costa kávéit

1971. február 19-én töltötte ki első csésze saját kávéját Sergio és Bruno Costa, amelyből később a Costa Coffee, Anglia egyik legismertebb kávéház lánca nőtte ki magát. 

A napjainkban széles termékválasztékkal bíró, globálisan is sikeres kávéhálózat a Costa-fivérek Mocha Italia nevű kávékülönlegességével indult hódító útjára, ez volt ugyanis az alapítók legelső kávéja. Az első, 1971-ben kitöltött kávé természetesen nem egyik pillanatról a másikra teremtette meg az óriási kávéláncot, ám kétségkívül ez volt az első lépcsőfoka az idén 50 éve fennálló Costa Coffee létrejöttének.

A kerek évforduló apropójából 16 kávés érdekességet hoztunk a Costa kávéval kapcsolatban, melyekből többek között az is kiderül, hogy 100-ból hány kávészem felel meg a Costa-minőségnek, illetve hány tonna kávét hasznosít újra évente a Costa Coffee.

 

1. A Costa testvérek 111 blendet alkottak meg mielőtt a 112. kísérlet eredményeként megszületett az ikonikus Signature Blend.

2. A Costa Coffee minőségi követelményeinek 100 kávészemből csupán 5 felel meg.

3. A Costa lassú pörkölési eljárása során a kávészemeket alacsony hőmérsékleten 20-30 percig pörkölik fajtától függően, az egyébként szokásos 8-12-15 perchez képest. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy a Costa szuvidálja a kávét.

4. A Costa testvérek találták fel a mozgó kávéárusítást, egy autóba épített kávégép segítségével árulták italaikat.

5. A Costa fivérek kezdetben stílusosan londoni taxikkal szállították kávét partnereik, a felső kategóriás hotelek részére.

6. A Costa 2007-től, azaz a márka otthoni és munkahelyi fogyasztásra szánt kávéinak piacra lépése óta aromazáró soft pack csomagolást alkalmaz, a termékről kevésbé gondoskodó vákuumcsomagolás helyett.

7. A gondosan válogatott kávészemeket a Costa a saját tulajdonú, london mellett található basildoni nulla energiafelhasználású üzemében pörköli, amelyet Gennaro Pelliccia, a Costa kávémestere személyesen felügyel.

8. A Costa kávészemek rendelkeznek az Esőerdő Szövetség (RFA) tanúsítványával.  A Costa Coffee 2008 óta együtt dolgozik az RFA-val – ők voltak az Egyesült Királyságban az első olyan kávémárka és lánc, amely 100 százalékosan az RFA által hitelesített farmokról szerzi be a kávét.

9. Sergio és Bruno Costa a család eredeti olaszországi pörkölőjét használta, ami egy régi, hagyományosan kávépörköléssel foglalkozó családi relikvia. A Costa Coffee ma is a Costa testvérek technikájához hasonló módszerrel készíti a kávét.

Fotó: Costa Coffee

10. Gennaro Pelliccia kávémester és csapata a beérkező kávészállítmányokat minden pörkölési ciklus során, még a csomagolás előtt ellenőrzik, hogy biztosak legyenek annak
tökéletes minőségében. Ez több mint 5000 kóstolási alkalmat jelent évente.

11. A Costa Coffee-t 2019 januárjában 4,9 milliárd dollárért vásárolta meg a The Coca-Cola Company.

12. A Costa kávé otthoni, munkahelyi és vendéglátóipari fogyasztásra kínált kávéválasztéka tavaly május óta hazánkban is elérhető.

13. A Costa Smart Café Solution (korábban Costa Express elnevezésű) kávégép tökéletes minőségű kávébab és friss tej felhasználásával készíti a kávékat. A kávégép reklámjában Gennaro Pelliccia kávémester úgy ül és készít kávét a kávégép belsejében, mint ahogy a Kempelen Farkas által megálmodott sakkozógépben az elrejtett ember sakkozik.

14. A Costa Foundation a mai napig több mint 85000 gyerek tanulását támogatta a világ 10 elmaradott kávétermelő országában.

15. A Costa évente közel 4000 tonna kávét hasznosít újra, mely bio-tüzelőanyaggá alakítva angol háztartások fűtését szolgálja.

16. Gennaro Pelliccia kávémester nyelvét korábban 10 millió fontra biztosították.

Fotó: Costa Coffee

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago