A fokhagymás-parmezános krumplipüré igazi ínyenc köret, és semmivel sem bonyolultabb elkészíteni, mint a hagyományos verziót. 

A krumplipüré az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb köretünk, amelyet többnyire krumplival, tejjel, valamint egy kevés margarinnal vagy vajjal készítünk. Az egyszerű köret egy-két extra hozzávalóval, fűszerrel kifejezetten izgalmassá is tehető: mindegy, hogy sárgarépás, édes burgonyás, sajtos vagy karfiolos, mindegyik máshogyan és másért finom, érdemes tehát kísérletezni az ízekkel és az állagokkal, hiszen számtalan dologgal feldobható ez a faék egyszerűségű, klasszikus recept.

Most egy olyan jól bevált receptet mutatunk, amelyet minden krumplipüré-imádónak erősen ajánlunk kipróbálásra.

Fokhagymás-parmezános krumplipüré

1 kg burgonya
5 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 dl tejszín
10 dkg parmezán
2 ek tejföl
só, bors

A burgonyát alaposan megmossuk, majd bő sós vízben feltesszük főni.

Amikor a villa már könnyen belemegy, leöntjük róla a vizet. Érdemes jeges vízbe tenni pár percre, mert így nagyon egyszerűen lehúzhatjuk a héját.

Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a kézi krumplinyomó segítségével összezúzzuk.

Mehet hozzá a vaj és a tejszín, amelyeket szintén összezúzunk a krumplinyomóval. Később a parmezánt és a tejfölt is hozzákeverjük, ehhez már egy villa is elég lesz.

Ha krémesebb állagot szeretnénk, tegyünk még hozzá egy kevés tejszínt. Finomra vágott metélőhagymával díszítjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: