Ropogós sült krumpli, Gravy szósz és sajt: a poutine a kanadaiak kedvenc sült krumplija, ami amellett, hogy nagyon ízletes, még igazi macskajaj-űző is.
Minden országnak megvan a saját bulikajája, a kanadaiaknak például a poutine az. A tartalmas krumplis fogás különösen jól tud esni egy átmulatott éjszaka után, de nem kell ahhoz alkohol, hogy könnyen csússzon a Gravy szósszal és cheddar sajttal készült aranybarna sült krumpli. Általában csemegeként, magában szokás fogyasztani, de a sült húsok mellé, köretnek is remek választás.
Hozzávalók
4 ek vaj
3 púpozott ek finomliszt
1 közepes db salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl marha alaplé
0.5 dl sör (stout sör)
2 teáskanál worcestershire-szósz
só ízlés szerint
2 ek sűrített paradicsom
4 dl napraforgó olaj
8 dkg cheddar sajt
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Az olajat elkezdjük hevíteni, majd a krumplikat bő olajban aranybarnára sütjük. A sütés alatt nekiállunk a gravy készítésének.
A gravy szószhoz előveszünk egy kisebb lábost. A salottát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A vajat felolvasztjuk, hozzátesszük a lisztet, és folytonos kevergetés mellett 1-2 percig főzzük. Ezután beletesszük a hagymákat, és újabb egy percig kis lángon keverjük. Fokozatosan, állandó keverés mellet hozzáöntjük a langyos alaplevet (nem kell melegnek lennie, csak ne legyen hideg).
Ezután hozzátesszük a sört, a paradicsompürét, a fűszereket és a worchestersire szószt.
Kis-közepes lángon gyakran megkeverve kb. 15 percig főzzük, amíg szép sűrű nem lesz
A cheddart fél centis kockákra vágjuk. A forró sültkrumplira kanalazzuk a szószt, majd rádobáljuk a sajtkockákat. Melegen tálaljuk.
[sc name=”facebook” ]