A vajban sült mézes-fokhagymás sárgarépa mennyei köret, amit szinte bármilyen főétel mellé kínálhatsz. 

Ha a krumpli és a rizs helyett valamivel izgalmasabb köretre vágysz, akkor érdemes próbát tenni a sült répával, amit a hozzáadott fűszerek tesznek igazán különlegessé. A fokhagyma és a méz már többször is bizonyított együtt, és itt sem fogsz bennük csalódni: a méz remekül kiemeli a répa édeskés ízét, míg a fokhagyma pikáns ízvilágúvá varázsolja a végeredményt.

Mézes-fokhagymás sárgarépa 

  • 4 közepes sárgarépa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 evőkanál koriander
  • 5 dkg vaj
  • bors

A zsenge sárgarépát megpucoljuk, egyforma darabokra vágjuk, majd alaposan megmossuk. (Ha kicsi és vékony sárgarépákat kapunk, akkor egészben is hagyhatjuk őket.)

Az olívaolajat összekeverjük a mézzel, és hozzáadjuk az átpréselt fokhagymát, sót és borsot.

A répákat vajjal kikent tepsibe rendezzük, és ráöntjük a mézes keveréket. Ügyeljünk arra, hogy mindenhova egyformán jusson a mázból. Ezután megszórjuk kakukkfűvel és korianderrel.

80 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük, amíg a répa meg nem puhul és kicsit meg nem pirul. Ez a fűszerezés a céklához is remekül passzol, de a céklát és a répát együtt is süthetjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: