Vegáknak

Zseniális stíriai metélt: túró és selymes vaníliakrém találkozása

A stíriai metélt nevét egyre ritkábban hallani, sőt éttermekben sem kapni igazán. Fogalmunk sincs, hogyan jutott eszünkbe, ugyanis legutoljára talán gyerekkorunkban ettük. Itt az ideje feleleveníteni az emlékeket!

A stíriai metélt leginkább a vargabéleshez hasonlítható, ám néhány elemük eltér egymástól. Míg a vargabéles Erdélyből származik, addig a stíriai metélt osztrák felmenőkkel bír. A legenda szerint egyébként cikkünk főszereplője Kádár János egyik kedvenc étele volt.

Elsőre egyébként elég macerásnak tűnik az elkészítése, ha ezt szeretnénk megúszni, akkor készíthetjük előre gyártott kockatésztával, bár szerintünk megéri a házi verzióval való bíbelődés.

Erdei gyümölcsökkel vagy eperlekvárral is nyakon önthetjük a végeredményt.

Hozzávalók

  • 50 dkg tehéntúró
  • 20 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 8 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tejföl
  • 30 g búzadara
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 ek vaj (a tepsi előkészítéséhez)
  • 1 ek zsemlemorzsa (a tepsi előkészítéséhez)

 

Az áttört túrót a liszttel, 2 egész tojással, sóval összegyúrjuk.

Kinyújtjuk, ujjnyi szélességűre vágjuk, majd enyhén sós vízben kifőzzük a metéltet, leöblítjük, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.

A puha margarint a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a tejfölt, búzadarát, reszelt citromhéjat, beleforgatjuk a túrós metéltet, végül a két tojás keményre vert fehérjét is.

Egy tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk, és beleöntjük a masszát.

Sütés: előmelegített közepes hőfokon, kb. 180 fok. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Borítókép forrása: Receptműhely

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago