A legjobb növényi fehérjeforrások

A vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Számos vád és tévhit él az említett életmódokkal szemben, az egyik legnagyobb pedig a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelének kérdése. Kellő odafigyeléssel azonban a növényekből is fedezhető a napi szükséglet.

A fehérjék ún. aminosavakból állnak, amelyeknek óriási szepük van sejteink felépítésében és izomzatunk működésében. 20 féle aminosavat ismerünk, ebből kilencet (hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin) pedig nem képes önállóan előállítani szervezetünk, így ezeket mindenképpen táplálékkal kell bevinnünk.

Ha valaki nem fogyaszt húst, illetve általában véve állati eredetű táplálékot növényi forrásokból is pótolhatja a megfelelő mennyiségű fehérjét. Tény, ami tény, ez azért odafigyelést igényel, így összeszedtük a leg-leg-leg növényi fehérjeforrásokat!

Hüvelyesek

Ebbe a kategóriába tartozik az összes bab, borsó, lencse, amelyeknek fehérjetartalma valóban kiemelkedő. Emellett a hüvelyesek nagyszerű rostforrások és tele vannak B-vitaminokkal. A mai magyar konyha valamiért méltatlanul nélkülözi őket, egy friss kutatás szerint felháborítóan keveset fogyasztunk belőlük. Előnyük, hogy könnyen és olcsón beszerezhetőek és a legváltozatosabban készíthetjük el őket: levesek, rakott egytálételek, főzelékek formájában is állati finomak. A földimogyoró szintén a hüvelyesek táborát erősíti,  a belőle készült mogyoróvajban is sok fehérje van. Negyedcsészényi mogyoróban vagy 2 evőkanál mogyoróvajban körülbelül 7 grammnyi található. Mellesleg isteni reggeli a mogyoróvaj!

Quinoa

A leginkább a rizsre vagy a kuszkuszra hajazó szemekben több van, mint gondolnánk. A Bolíviában és Peruban már ősidők óta ismert álgabona, csak az utóbbi években kezdett népszerűvé válni itthon. Ennek ellenére nem csoda, hogy a quinoa sorra bukkan fel az interneten, a főzőműsorokban és a főzősblogokban. De vajon miért lett manapság ennyire ismert? Több benne a fehérje, mint bármely más gabonafélében. Mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, még a lizin is, amely meglehetősen ritka növényeknél.

Kendermag

A kendermagban található fehérjék 65%-a biológiailag aktív fehérjét tartalmaz, más néven az edesztint. Az említett vegyület azért is nagyon hasznos, mert képes növelni az antitestek termelődését a szervezetben, ezáltal az immunrendszerre is jó hatással van. A kendermagban is megtalálhatóak a szervezet számáras nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak. Sőt, aggódnunk sem kell, a kendermag ugyanis nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC, a marihuána és a hasis hatóanyaga).

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Torma, ami nem viccel – új ízbomba húsvétra az Univertől!

Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…

4 nap ago

Zöld csoda egy csészében – Miért isszák egyre többen a matcha teát?

Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…

5 nap ago

Fedezd fel a Mosóparfüm varázsát: Friss megközelítés a mosóillatok világában

A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…

3 hét ago

A Z generáció szakít az alkohollal? Új trend hódít a fiatalok körében

Az utóbbi években látványosan megváltozott a fiatalok viszonya az alkoholmentes italokhoz. A HEINEKEN és az…

2 hónap ago

Randi a Mekiben? Valentin-napi varázslat a Nyugati téren!

Ha idén valami igazán különleges élményt keresel Valentin-napra, a McDonald’s Nyugati téri étterme egy romantikus…

2 hónap ago

Zuhanykabinos spa-élmény otthon: Pihenés és könnyű desszertek a tökéletes estéhez

A szombat este sokak számára a hétvége legjobb része: ilyenkor van idő kicsit lelassulni, feltöltődni…

4 hónap ago