A legnagyobb kedvenceink a bögrés sütik, hiszen nem kell méregetni és pepecselgetni sem velük. A bögrés mákos süti variációkból pedig pláne van választék, ezekből mutatunk most egy receptet.

A bögrés sütik alapja, hogy veszünk egy tetszőleges méretű bögrét, és mindent ezzel a bögrével mérünk ki, így az arányok nem csúszhatnak el. Szerintünk ezek köyül a mákos verzió az egyik legfinomabb, de még a legegyszerűbb is.

Ha valaki nem szereti a mákot, akkor nyugodtan készítheti dióval, mandulával vagy mogyoróval. Azt kezdünk vele, amit csak szeretnénk, dobálhatunk bele citromhéjat, kandírozott narancsot vagy meggyet.

Hozzávalók

A tésztához

  • 20 dkg darált mák (1 bögrényi)
  • 1 bögre darált cukor
  • 1 bögre finomliszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 tk sütőpor

A díszítéshez

  • 10 dkg csokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor

A tojást a cukorral habosra keverjük.

Apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan összedolgozzuk. (1 bögre=2,5 dl)

Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.

Közepesen meleg sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

A tetejére csokimázat teszünk, amely tökéletes a bögrés mákos süteményhez, ehhez a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a kakaót és a vajat.