Vegáknak

Csőben sült spárga besamellel

Köretként, de akár önmagában is kiváló ez a csőben sült besameles spárga, amit vegetáriánusok is bátran fogyaszthatnak. 

Ugyan a vitamindús, vízhajtó hatású zöldségnek tavasszal van a szezonja, zöldspárgát fagyasztottan is lehet kapni a boltokban, így télen sem kell lemondanunk a szuperegészséges zöldségről. A spárgakészítés egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a csőben sült változat, amit nagyon-nagyon egyszerű összedobni, és annyira tápláló, hogy még főételként is el tudjuk képzelni.

Csőben sült besameles spárga

50 dkg zöldspárga
15 dkg füstölt sajt
10 dkg vaj
5 ek finomliszt
3 dl tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
snidling ízlés szerint

A spárga fás végeit letörjük, majd egy zöldséghámozó segítségével megpucoljuk, akárcsak a répát. (A hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni). Sós vízben 2-3 perc alatt előfőzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük.

Elkészítjük a besamel mártást: a vajat megolvasztjuk, és simára keverjük liszttel, akárcsak mintha egy rántás alapot készítenénk. Ezt a masszát forró tejjel felöntjük, majd sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és sűrűsödésig kb. 2 percig kis lángon főzzük.

A spárgát jénai tálba fektetjük, a besamel mártást ráöntjük az egészre, és végül rászórjuk a reszelt sajtot. Metélőhagymát szórunk a tetejére (elhagyható).

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a sajt szépen meg nem barnul. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Vajling

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago