Categories: ReceptekVegáknak

Aranybarna sajtgolyó: a nyúlós sajttól lesz feledhetetlen

A sajtgolyó egyszerűbb és talán még finomabb is, mint a rántott sajt, ráadásul a kiolvadó sajt miatt sem kell aggódni. 

A sajtgolyó nemcsak előételként, de egy finom kencével, vagy főzelékkel akár főételként is kínálható. A golyó alapja természetesen a sajt, továbbá liszt, tojás és zsemlemorzsa alkotja, akárcsak a klasszikusnak számító rántott sajtot. Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű, mindössze 10 perc az egész, de utána feltétlenül tegyük be a fagyasztóba egy 20 percre, hogy a golyók egyben maradjanak a sütésnél.

Az alaprecept tetszőlegesen ízesíthető, mehet bele őrölt bors, kakukkfű, római kömény, vagy egy kevés chili, de a zsemlemorzsát is feltuningolhatjuk szezámmaggal vagy aprított dióval.

Sajtgolyó

300 g reszelt sajt
75 g liszt
1 gerezd fokhagyma/1 tk. fokhagyma por
3 db tojás
Ízlés szerint só, bors
Panírmorzsa a forgatáshoz
Olaj a sütéshez

A reszelt sajtba sót, borsot, zúzott fokhagymát, lisztet keverünk, beleütjük a tojást, majd kézzel az egészet összegyúrjuk.

A sajtos masszás 20 percre a fagyasztóba tesszük.

Nagyobb diónyi méretű golyókat formázunk belőle, majd zsemlemorzsában meghempergetjük őket.

Amikor az olaj már kellően forró, pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Amíg felmelegszik az olaj visszatesszük a hűtőbe. Mártogatóssal isteni, akár köretnek is tökéletes. Jó étvágyat hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago