A magyar konyha hagyományos ételei közé tartozik a nudli, amely mára mintha kezdeni elfeledetté válni.
A nudli hasonló a dödölléhez és a barátfülehéz, lényegében a kisöccsük, hiszen ugyanúgy krumpliból készül, csak kisebb, egy ujjnyi átmérőjű, pár centis hengeralakra sodorják. Miután megfőzték a nudlit, pirított zsemlemorzsába hempergetik meg, majd leggyakrabban cukorral, mákkal, dióval szórják meg.
A nudli készítésének kevesen állnak neki otthon, pedig egyáltalán nem bonyolult. A krumpli egyébként is megfő magától, utána már csak a tészta megformázásával kell egy kicsit bíbelődni, majd megfőzni.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
A burgonyát leszűrjük, összetörjük, kissé kihűtjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, húsát lereszeljük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az almát, a burgonyát, a tojásokat, a tojásfehérjét, a cukrot és egy csipet sót összedolgozzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztából két tenyerünk között 2 cm átmérőjű, 5-6 cm hosszú rudakat sodrunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felforrósítjuk a vaj felét egy serpenyőben, és körös-körül aranyszínűre sütjük benne a nudlikat.
Tűzálló tálba tesszük őket, apróbb darabokban rászórjuk a maradék vajat, és a sütőben hirtelen átpirítjuk. Fahéjas cukorral megszórjuk, és hideg almakompóttal vagy tejszínhabbal kínáljuk.
Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…
Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…
Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…
Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…
A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…
A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…