A piskótatekercs gyerekkori kedvencünk, amit a nagyi mindig házi baracklekvárral készített el. Sokan félnek nekiállni a piskótatekercs elkészítéséhez, pedig egy jó recepttel nem lőhetünk mellé. 

A piskótatekercs készítésénél az egyik legnagyobb mumus a tészta feltekerése, hiszen egy rossz mozdulat, és a tészta már meg is repedt, ám van erre egy trükk, hogy mindezt elkerüljük.  Fontos, hogy a piskótát semmiképpen ne süssük túl – attól ugyanis száraz lesz, és jobban fog törni -, illetve hogy ha kész a tészta, azonnal tekerjük fel, még a töltés előtt, majd amikor langyosra hűlt, akkor tekerjük ki és úgy töltsük meg.

A piskótatekercs egy szuperul variálható édesség, hiszen azzal tölthetjük meg, amivel csak szeretnénk. Lehet péládul kakaós, pudingos, citromos, mákos vagy diós, lényegében bármiféle lekvár vagy krém finom vele.

Mi most maradtunk a hagyományos, baracklekvárral készült édesség mellett.

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • lekvár (házi lekvár, sárgabarack ízű)
  • porcukor

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, és habverővel alacsony fokozaton hozzádolgozzuk a felvert fehérjéhez.

Ehhez a masszához hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, amelyet habverő segítségével dolgozunk össze.

A kész masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, laposra kenjük egy kanállal, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Amikor a piskóta megsült, a tésztát konyharuhára borítjuk és megkenjük házi sárgabarack lekvárral. A piskótát a konyharuha segítségével feltekerjük és hagyjuk kihálni.

Amikor kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.

Borítókép forrrása: Cookpad