Hagyományos magyaros zöldborsóleves

A magyaros zöldborsóleves mindenki kedvence, amely szerintünk rántással az igazán finom. Egyes feltételezések szerint a top 3 legkedveltebb magyar ételek egyike, amelyet sokféleképpen elkészíthetünk. 

Ahány ház, annyi zöldborsóleves. Nagyon sokféleképpen variálható, talán nem is szükségeltetik hozzá szigorú recept, úgy “érzésre” is könnyen elkészíthetjük. Ami biztosan szükségeltetik hozzá, az a zöldborsó és a répa, ezek nélkül nincs borsóleves!

Van aki petrezselyemzölddel spékeli meg, van aki felkockázott krumplival dúsítja, de olyanra is akad példa, aki tésztával vagy csipetkével kiegészítve készíti el. Az alaplé lehet húsleveslé, de akár paprikás rántással sűrítve sós vízben is megfőzhetjük a zöldségeket.

Egy szó, mint száz: többféle recept alapján is elkészíthetjük, de elrontani szinte lehetetlen. A zsenge borsó pedig már elérhető a piacokon is, ha tehetjük, akkor ebből rakjunk a levesünkbe.

Hozzávalók

  • 0,5 kg zöldborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 0,5 zellergumó
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 ek étolaj
  • 1 tk cukor
  • 1 ek finomliszt
  • 2 tk ételízesítő
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Leves készítése

Egy lábasban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a kockákra vágott fehér- és sárgarépát, borsót, 1 tk sóval és cukorral megszórjuk és megdinszteljük.

Amikor majdnem puhák már a zöldségek, megszórjuk finomliszttel, elkeverjük és egy kicsit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük 2 liter vízzel. Ételízesítőt, egész vöröshagymát teszünk bele és lassú tűzön 20 percet főzzük.

Galuska készítése

A réteslisztet, a tojást, a sót és a puha vajat csomómentesre keverjük. Lágy galuskatésztát készítsünk.

A forrásban lévő levesbe egy teáskanál segítségével szaggassuk bele a galuskát.

5 percig lassú tűzön főzzük készre a levest.

Tálalás előtt emeljük ki a vöröshagymát és szórjuk meg aprított zöld petrezselyemmel.

 

Borítókép forrása: receptműhely

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

1 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

1 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago