Ismételten egy örök klasszikus kerül terítékre. Nincs olyan ember, aki ne ismerné a mákos nudlit, mégis nagyon kevesen állnak neki otthon elkészíteni. Itt az ideje lebontani a tévhiteket, ugyanis a mákos nudli elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt! 

A mákos nudli eredetét balladai homály fedi, bár ez mit sem von le értékéből. Nem kell nagy konyhatündérnek lenni, hogy elkészítsük, ám néhány dologra figyeljünk oda!

Azért, hogy a nudlik igazán csúszósak maradjanak, a megfőtt puha nudlikat érdemes vajba vagy olajba megforgatni. Ha édeset készítünk, akkor válasszuk inkább a vajat, ha sósat csinálunk, akkor pedig az olajat.

Egy kiadós gulyásleves után például remekül illik egy palacsinta vagy egy mákos nudli. Azt már megmutattuk, hány féleképppen készülhet a palacsinta, így most a nudli volt a soros.

Hozzávalók

  • 90 dkg burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg margarin
  • só ízlés szerint
  • 15 dkg darált mák
  • 8 dkg porcukor

 

A burgonyát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük.

Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, hagyjuk kicsit hűlni.

Amikor kézmeleg, beletesszük a margarint , jól átgyúrjuk vele, hogy elolvadjon benne, majd a lisztel, pici sóval és a tojással közepes kemény tésztát gyúrunk.

Lisztezett deszkán 1 cm vékonyra kinyújtjuk és 1 cm csíkokra felvágjuk, majd 2 cm kis darabokra vágjuk és lisztezett kézzel egyenként megsodorjuk.

Forrásban lévő sós vízben kifőzzük.

Amikor feljön a nudli a víz tetejére, még 1 percig főzzük és kiszedjük egy nagy jénaiba. (Ezt az adagot kb. 3 részben lehet kifőzni.)

Megszórjuk jó sok cukrozott mákkal. Melegen és hidegen is tálalható.

Ízlés szerint reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk, nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz neki.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.