A gombaleves, gombapaprikás, rántott gomba mellett az egyszerű sült gomba is remek választás, ha könnyed, egészséges fogást keresel.
A gomba minden évszakban kapható, könnyen feldolgozható alapanyag, amelyhez szinte minden fűszer jól passzol. Remek párost alkot többek között a kellemes illatú, aromás kakukkfűvel, amely különösen közkedvelt a nehezen emészthető ételek, mint a bab, borsó, káposzta esetében, ugyanis a gyógynövényként is használt fűszer közismerten segíti az emésztést.
A kakukkfüves sült gomba elkészítése pofonegyszerű, kezdő szakácsok is bátran nekiállhatnak. Az illatos és látványos fogást köretként vagy könnyed vacsoraként is kínálhatjuk.
Kakukkfüves, fokhagymás sült gomba
500 g gomba
5 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
só
3-4 ág kakukkfű
A gombát megmossuk, megtörölgetjük, meghámozzuk, majd a tönköt közvetlenül a kalap alatt levágjuk. A nagyobb gombafejeket elfelezzük vagy elnegyedeljük.
Nagyobb méretű, vastag aljú edényben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a gombafejeket, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve addig pirítjuk, amíg a vajat magukba nem szívják a serpenyőből.
Kisebbre vesszük a lángot, és takarékon tartjuk addig, amíg a gomba levet enged. Akkor újra felcsavarjuk a lángot, majd tovább kevergetve még 4-5 percig pirítjuk, hogy a szaft nagyobb része elpárologjon.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és az ágról leszedegetett kakukkfüvet, és fél percig pirítjuk.
A pirított gombát egy tálra halmozzuk, és forrón vagy melegen tálaljuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]