Vegáknak

Kecskesajtos rukkola saláta friss, zamatos eperrel

Egy friss, ropogós rukkola saláta már önmagában is tele van vitaminnal, de érdemes felturbózni egy-két aprósással, hogy még teljesebb legyen az élmény. Az erőteljes ízű kecskesajt és a harsogó, zamatos eper például remekül megy hozzá. 

Sokan ódzkodnak a rukkolától a csípőssége miatt, pedig rengeteg ásványi anyagot rejt  magában, és harmonikusan működik a salátákban. A karakteres, önmagában is fűszeresen gazdag ízű növény a közértékben műanyag csomagolásban, a piacokon pedig kimérve is kapható.

Az itthon is megtermő zöldség különösen finom friss, zamatos eperrel, de a saláta enyhén keserű íze a markáns ízű kecskesajthoz is remekül illik. A nem mindennapi ízvilágú saláta dressing nélkül is tökéletesen megállja a helyét, de ha igazán ki akarunk tenni magunkért, akkor készítsük el a lenti narancsos-mustáros öntetet is hozzá.

Hozzávalók

A salátához:
2 ek napraforgó olaj
8 szelet bagett
200 g kecskesajt (puha)
120 g salátalevél (fodros endívia)
120 g rukkola
150 g eper

Az öntethez:
1 evőkanál narancsos mustár (helyettesíthetjük: édeskés mustárba néhány csepp frissen préselt narancslét és kevés reszelt narancshéjat teszünk)
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dió vagy mogyoró olaj
½ mokkáskanál só
Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalazzuk, alaposan összerázzuk, tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a bagetteket, és az egyik oldalát aranybarnára sütjük. Ha kész, áttesszük egy tepsire sült felével lefelé. Rárakjuk a kecskesajtot.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, ha van grill opció, akkor pedig azon, ha nincs, akkor hőlégkeveréssel készítsük el a sajtokat. A sajtos bagetteket tepsire tesszük, majd 5-7 percre be a sütőbe, ha látjuk, hogy pirulni kezd, azonnal vegyük ki.

A salátát egy tálba tesszük, majd a meleg kecskesajttal és a félbe vágott eperrel óvatosan összeforgatjuk.

A salátát tányérokra szedjük, nyakon öntjük a narancsos-mustáros szósszal, és a salátára két-két db kenyeret teszünk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago