Vegáknak

Rántott zeller fűszeres bundában

Ha eddig csak a vasárnapi húslevesben úszkálva találkoztál vele, akkor meg fogsz lepődni azon, hogy a zeller rántott változata milyen elképesztően finom: belül egészen puha és krémes, a bundája pedig ropogós, valóságos ízorgia. 

A zeller nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, sokan legfeljebb a levesbe teszik ízesítő gyanánt, pedig a zsenge és finom zöldség remekül variálható, tele van rosttal és vitaminnal, ráadásul kifejezetten alakbarát, így a fogyókúra során is bártan fogyasztható.

A zeller a rántás során elveszíti jellegzetes, erős ízét, a végeredmény lágy és enyhén pikáns lesz, így azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik egyébként nem kedvelik ezt a megosztó zöldséget.

Rántott zeller

  • 1 nagyobb vagy 2 közepes zellergumó
  • 1/2 citrom
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

A zellert megmossuk, megtisztítjuk, 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk, ha nagyok, akkor félbevágjuk. Besózzuk, majd 25-30 percet pihentetjük, míg a zeller levet nem ereszt, a húsa pedig kissé meg nem puhul. A levet leöntjük róla, papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd frissen őrült borssal meghintjük, és egy kevés citromlevet is locsolunk rá.

A tojást egy tányérba felütjük, villával felverjük, sózzuk. A lisztet és a zsemlemorzsát is a szokásos módon előkészítjük, és a zellerszeleteket a lisztben, majd a tojásban, végül a prézliben megforgatjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, meghintjük egy kevés olajjal, majd rárakjuk a bundás zellereket. 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Citrommal megcsepegtetve, ízlés szerinti körettel tálaljuk, például készíthetünk mellé mártogatóst, és friss salátával is kínálhatjuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago