Vegáknak

Rántott zeller fűszeres bundában

Ha eddig csak a vasárnapi húslevesben úszkálva találkoztál vele, akkor meg fogsz lepődni azon, hogy a zeller rántott változata milyen elképesztően finom: belül egészen puha és krémes, a bundája pedig ropogós, valóságos ízorgia. 

A zeller nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, sokan legfeljebb a levesbe teszik ízesítő gyanánt, pedig a zsenge és finom zöldség remekül variálható, tele van rosttal és vitaminnal, ráadásul kifejezetten alakbarát, így a fogyókúra során is bártan fogyasztható.

A zeller a rántás során elveszíti jellegzetes, erős ízét, a végeredmény lágy és enyhén pikáns lesz, így azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik egyébként nem kedvelik ezt a megosztó zöldséget.

Rántott zeller

  • 1 nagyobb vagy 2 közepes zellergumó
  • 1/2 citrom
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

A zellert megmossuk, megtisztítjuk, 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk, ha nagyok, akkor félbevágjuk. Besózzuk, majd 25-30 percet pihentetjük, míg a zeller levet nem ereszt, a húsa pedig kissé meg nem puhul. A levet leöntjük róla, papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd frissen őrült borssal meghintjük, és egy kevés citromlevet is locsolunk rá.

A tojást egy tányérba felütjük, villával felverjük, sózzuk. A lisztet és a zsemlemorzsát is a szokásos módon előkészítjük, és a zellerszeleteket a lisztben, majd a tojásban, végül a prézliben megforgatjuk.

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, meghintjük egy kevés olajjal, majd rárakjuk a bundás zellereket. 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Citrommal megcsepegtetve, ízlés szerinti körettel tálaljuk, például készíthetünk mellé mártogatóst, és friss salátával is kínálhatjuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago