Spárga tempura házi csiliolajjal – Könnyű, ropogós vegetáriánus recept otthonra

Szeretnél egy igazán különleges, ropogós és gyors vegetáriánus ételt készíteni? Próbáld ki ezt a spárga tempura receptet, amit házi csiliolajos öntet tesz igazán izgalmassá! A recept könnyű, gyors és garantáltan lenyűgöz mindenkit.

Mi az a tempura?

A tempura egy japán technika, ahol zöldségeket vagy tengeri herkentyűket vékony tésztába mártanak, majd forró olajban ropogósra sütnek. A trükk a hideg szódavíz használata – ettől lesz extra ropogós!

Miért fogod imádni?

  • 10 perc előkészület, 10 perc sütés
  • Tökéletes előétel vagy főétel mellé
  • Gluténmentes liszttel is működik
  • Vegánná is tehető (tojásmentes)

Hozzávalók (2 főre)

A csiliolajhoz:

  • 4 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy repce)
  • 1 teáskanál szárított csilipehely
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra reszelve
  • 1 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • 1 teáskanál rizsecet (vagy almaecet)

A tempurához:

  • 100 g sima liszt
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 100 ml szódavíz (hideg)
  • 150 g zöld spárga (alsó, fás részek levágva)
  • Növényi olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. Készítsd el a csiliolajat.
Egy kis serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Amikor már meleg (de nem füstöl), húzd le a tűzről, és keverd hozzá a csili pelyhet, fokhagymát, szójaszószt, szezámolajat és ecetet. Tedd félre, hogy az ízek összeérjenek.

2. Készítsd el a tempura tésztát.
Egy tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. Lassan adagold hozzá a hideg szódavizet, közben egy villával kevergetve – nem baj, ha maradnak benne csomók!

3. Melegítsd elő az olajat.
Egy mély serpenyőben hevíts kb. 5 cm olajat 180°C-ra. Ezt úgy is tesztelheted, hogy egy kis darab kenyeret beledobsz – ha 30 másodperc alatt aranybarna lesz, jó a hőmérséklet.

4. Sütés:
Mártogasd a spárgát a tésztába, majd óvatosan helyezd a forró olajba. Süss 2–3 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sül. Papírtörlőn csepegtesd le.

5. Tálalás:
Rendezd a spárgákat egy tálra, és kanalazz rá a csiliolajból. Friss lime-mal vagy citrommal még ütősebb!

Gyakran kérdezitek

– Hogyan készül a spárga tempura otthon?
Egyszerűen! Lisztből, szódavízzel és spárgával készül egy könnyű tészta, amit forró olajban ropogósra sütünk.

– Mivel lehet tálalni a spárga tempurát?
Legjobban házi csiliolajjal, szójaszósszal, friss lime-mal vagy párolt rizzsel.

– Lehet-e gluténmentesen készíteni?
Igen! Használj gluténmentes lisztet, és a recept ugyanúgy működik.

– Milyen olajat használjak a tempurához?
Semleges ízű, magas hőfokon is stabil olajat: napraforgót vagy repcét.

További tippek:

  • A tésztát ne keverd túl, mert akkor nem lesz légies.
  • A szódavíz legyen hideg – ez adja a ropogósságot!
  • A csiliolajat napokkal előbb is elkészítheted.

Próbáld ki ezt a ropogós, pikáns vegetáriánus csodát, és lepd meg vele a családot vagy vendégeidet!

Nyers Marcell
Nyers Marcell

Recent Posts

Gasztro csomagolás: Több, mint papír és doboz

A gasztro csomagolás nem csupán az ételek védelmét szolgálja, hanem a vásárlók figyelmének felkeltésére és…

7 óra ago

„Anyaaaa, valami finomat akarok!” – 5 hamburger recept, amit még a válogatós gyerekek is imádni fognak

Te is ismered a jelenetet, ugye? Egy fárasztó nap után hazaérsz, a gyerek nyafog, hogy…

1 nap ago

Online gasztromárka építése: amit tudnod kell

A gasztronómia világában a siker ma már nem csak a tányéron dől el. Egyre több…

2 nap ago

Torma, ami nem viccel – új ízbomba húsvétra az Univertől!

Az idei húsvét garantáltan könnyeket csal a szemedbe – méghozzá az ízélménytől! Az Univer egy…

3 hét ago

Zöld csoda egy csészében – Miért isszák egyre többen a matcha teát?

Ha eddig csak annyit tudtál a matcháról, hogy valami furcsa zöld por, amit a fiatalok…

4 hét ago

Fedezd fel a Mosóparfüm varázsát: Friss megközelítés a mosóillatok világában

A mosási szerek dinamikus világában a Mosóparfüm kedvenccé vált azok körében, akik friss, tartós illatot…

1 hónap ago