Vegáknak

Sütőben sült sajtos póréhagyma

A csőben sült póréhagyma finom és laktató egytálétel, nem mellesleg pedig különleges is, amivel igazán nagyot lehet villantani egy ebéd vagy vacsora alkalmával. 

A póréhagyma remekül variálható étel, és tökéletes választás azoknak, akik nem szeretik a vöröshagyma intenzív ízét és illatát. A különleges alapanyagból többek között csőben sült verzió is készíthető, ami pikk-pakk megvan, és köretként vagy önmagában egy laza vacsoraként is megállja a helyét.

Csőben sült póréhagyma

125 ml alaplé (leveskockából is készíthető)
200 ml tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
5 dkg vaj
800 g burgonya
2 póréhagyma
15 dkg cheddar sajt

Az alaplevet és a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet, majd felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Tepsit vagy jénait kivajazunk, majd egyenletes rétegben eloszlatjuk benne a karikára vágott burgonyát és a felszeletelt póréhagymát. Felöntjük a tejszínes alaplével, majd rárakjuk a babérlevelet. Fűszerezzük és megszórjuk a lereszelt sajttal.

Lazán letakarjuk alufóliával és 30 percig sütjük. Időközben teszteljük a burgonyát egy késsel, hogy megpuhult-e. Fél óra elteltével levesszük az alufóliát, és további 35-45 percig sütjük, időnként rákanalazunk egy keveset az alapléből, hogy a burgonya biztos megpuhuljon. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Vajling

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago