Tojásos nokedli ecetes salátával

A fejes saláta szezon megkerülhetetlen fogása a tojásos nokedli, amelynek egyetlen trükkje a nokedli szaggatás, ám ha odafigyelünk, akkor ettől sem kell tartanunk.

Mi imádjuk a tojásos ételeket, tavasszal meg nyáron pedig a fejes salátát, innen jött az ötlet, hogy tojásos nokedlit készítünk. Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné, pedig hát lássuk be nem egy fine dinig menü.

A nokedli szaggatás autodidakta módon is bőven elsajátítható, amolyan deszkáról késsel történő szaggatásos módszerrel is. Ha ez mégsem jön össze, akkor az a lényeg, hogy megtaláljuk a kezünkhöz illő nokedli szaggatót, amelyből számos fajta létezik már: különböző formájú és lyuknagyságú szaggatókat találhatunk a boltokban, így ha keresgélünk egyszer biztosan megleljük majd az igazit.

Mivel csupán pár összetevős fogásról van szó, kulcsfontosságúak az alapanyagok, ezért szánjunk időt a minőségi alapanyagok beszerzésére!

Hozzávalók 4 főre

50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1,5 teáskanál só
4-5 liter víz, 1 evőkanál só
5 dkg vaj
6-7 tojás a tetejére

 

A vizet a sóval feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz.

A nokedlit 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljött a víz felszínére leszűrjük, és a teflon bevonatú lábasban megolvasztott vajra dobjuk.

Ha az összes nokedli a lábasban van, akkor átforrósítjuk és a felvert tojásokat több adagban hozzákeverjük. 2-3 percig forgatjuk csak, majd a tűzről levéve körülbelül 10 percig állni hagyjuk.

Kínálhatjuk friss idénysalátával, kovászos uborkával, de bármilyen savanyúsággal is, bár szerintünk ecetes salátával a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Tétova ínyenc

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago