Tojáspörkölt: egy különös, de ízletes fogás

A tojáspörkölt nem tartozik a népszerű hazai ételek közé, talán azért is, mondhatni egészen furcsa egy fogás. Már maga a tudat is idegenül hat, miszerint a tojásból pörköltet készítünk, ám szerintünk mégis működik az egész, bár mi sem értjük egészen, hogy hogyan.

A húsos megoldásokhoz képest lényegesen könnyebb megoldás, ha tojásból készítünk pöröltet, amely villámgyorsan elkészül, nem kell hozzá hosszú bevásárló túra, ha tehát gyorsan kell valami laktató, akkor remek választás a negyedóra alatt kész tojáspörkölt.

A tojásfőzés egyébként meg nem nagy kunszt, a lényeg, hogy keményre főzzük, ám ne annyira, hogy elszínezzük vele a sárgáját. Ezt körülbelül úgy érhetjük el, ha a forrástól számított 8 percig készítjük.

Hozzávalók

  • 10 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 db  paprika
  • 1 db  paradicsom
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 4 ek olaj
  • 1 tk Piros Arany
  • bors
  • kömény

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a felkockázott paprikát is hozzáadjuk. Ezután beletesszük az apróra vágott paradicsomot és a zúzott fokhagymát is. Kicsit pároljuk együtt, majd a tűzről félrehúzva hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát. Körülbelül 3 dl vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk és ízlés szerint őrölt köménnyel és Piros Arannyal is ízesítjük.

Kb. 20 percig főzzük a pörköltalapot, amíg besűrűsödik (közben a vizet pótoljuk, ha nagyon elfőne). A tojásokat kb. 15 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk és szeletekre vagy gerezdekre vágjuk.

Az elkészült pörköltalapba tesszük a tojásokat, és 2-3 perc alatt összeforraljuk. Óvatosan megkeverjük, hogy a tojások ne nagyon sérüljenek. Ízlés szerint tálaláskor tejfölt is adhatunk hozzá.

Főtt burgonyával, tésztával, galuskával tálalhatjuk. Savanyúság is finom lehet hozzá, mint minden más pörkölthöz is.

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago